Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Ima mnogo stvari zbog kojih je Novak Đoković prvi favorit na Australijan open i samo jedna zbog koje to nije (povreda zadnje lože). Ipak, kada se pogleda teniska istorija i statistika, jaz između Đokovića i bilo kog drugog je neverovatan.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ovaj tekst nastaje u trenutku dok traje žestoka rasprava na tribinama koliko Stefanos Cicipas gubi na prednosti u razmenama sa Janikom Sinerom svaki put kada mora da odigra bekhend. Cicipas možda samouvereno, za neke i arogantno, odlazi po peškir, dok grčki navijači nastavljaju da ga bodre malo na engleskom, malo na grčkom u skladu sa tradicijom iseljenika u Australiju.

PROČITAJTE JOŠ

I ovaj meč koji je mogao da bude jedan od najboljih na turnir ostao je u senci gotovo naricanja Srba: E, da je Novak zdrav. Ne bih sumnjao ko će osvojiti titulu, već bih planirao šta ću raditi posle finala.

Lopta leti ka Rodu Lejveru na tribine nakon jednog očajnog forhenda Cicipasa: Au, kako bi ovo iskoristio Đoković.

Otkud toliko poverenje u srpskog asa. Nimalo slučajno jer čak i ono što je podeljeno novinarima govori da bi gledano striktno brojke sve sem titule Đokovića bilo senzacija. Ali tenis ne igraju brojke, kao što bi to rekli prevejani sportski komentatori, već mnogo toga zavisi od trenutka u sadašnjosti. On kaže da Đoković ima problem da prokliza, da napravi špagu ili da se normalno namesti kada udari bekhend. U takvoj situaciji je veoma teško zamisliti kako bi moglo da se ostvari „proročanstvo“.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Od 16 igrača koje je izborilo mesto u osmini finala samo četvorica imaju 10 ili više titula. Mnogo je onih koji imaju čak manje od pet, a na listi na kraju teksta možete i sami da proverite neverovatne podatke.

Đoković je u karijeri osvojio 92 titule i sada ima veliki cilj da prebaci 100, što je u istoriji tenisa pošlo za rukom samo Rodžeru Federeru (103) i Džimu Konorsu (109). Iako taj cilj deluje daleko od Adelejda početkom januara je bliži za jednu cifru.

Prvi sledeći na listi je Andrej Rubljov (majstor osvajanja turnira iz serije 250 i 500) sa 13, onda slede Roberto Bautista Agut sa 11 i Stefanos Cicipas sa 10 i tu se lista dvocifrenih zaustavlja.

Džej Džej Volf (koji je za Nova.rs govorio o neobičnom daru) i Jiri Lehečka u karijeri nisu podigli ATP trofej, a do kraja života će prepričavati nastup na Australijan openu.

Zapravo niko od njih izuzev Stefanosa Cicipasa i Aguta nije stigao do polufinala grend slema, sa tim što je Grk igrao i u finalu Rolan Garosa kada ga je 2021. godine srušio Đoković posle preokreta.

Dakle, Novak je penicilin, kriptonit ili kako god da to želite da nazovete za sve igrače.

Sve zavisi jedino i isključivo od njega.

On ima 92 titule, ostalih 15 igrača zajedno tek  – 67. Osim Novaka Đokovića niko nije osvojio grend slem titulu, dakle tu je skor još ubedljivi 21:0. Samo da zdravlje posluži srpskog asa, sve ostalo će biti neuporedivo lakše.


ATP titule u karijeri

Novak Đoković – 92 titule

Andrej Rubljov – 13

Roberto Bautista Agut – 11

Stefanos Cicipas – 10

Janik Siner – 6

Aleks de Minor – 6

Hubert Hurkač – 5

Feliks Ože-Alijasim – 4

Karen Hačanov – 4

Holger Rune – 3

Jošihito Nišioka – 2

Sebastijan Korda – 1

Tomi Pol – 1

Ben Šelton – 1

Džej Džej Volf – 0

Jiri Lehečka – 0

BONUS VIDEO Đoković – Cicipas: Poen za brejk loptu