Foto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Baš me briga i za Novaka Đokovića i za njegovu porodicu..."

„I nisam jedina!“

„Iskoči“ mi na Tviteru objava neke gospođe, zli jezici bi rekli drugosrbijanke, ali ne i ja, u trenutku kada je „mali od Srbije“, doduše s korenima iz Jasenovog polja (Crna Gora, p.a.), krenuo da pršti onog grčkog Apolona – Cicipasa, u finalu Australijan opena.

Da li morate da volite sport? Ne! Da li morate da volite Novaka Đokovića? Naravno, da ne morate! Da li je pristojno i razumno da ne propustite priliku da ćutite kada neko ulazi u istoriju bilo čega, pa makar i sporta? O, da, i te kako jeste!

PROČITAJTE JOŠ

Tu priliku su propustili, pored ove „tviter gospođe“, nažalost i mnogi australijski, a bogami, i svetski mediji.

Više od deceniju i po traje „razvlačenje“ Novaka Đokovića po rubrikama „nećete verovati šta je uradio“, „joj, šta vam je rek’o“ i „dnevnik ludog Srbina“, i sada je vreme da Novak Đoković prestane da bude fin.

Otkako se Novak pojavio na teniskoj mapi sveta pokušavamo da shvatimo odakle mu strpljenje da ga tokom celog turnira neko vređa, omalovažava, proziva, ponižava, a on podigne pehar na kraju i kaže: „Bili ste divna publika, doći ću zbog vas i sledeće godine“.

Jeste da im na taj način nabije u grlo i jagode i šlag i šampanjac, i još ih natera da mu se smeškaju i aplaudiraju, ali taj trenutak je, recimo meni, teži od svih povreda trbušnih mišića i zadnjih loža s kojim se maestralno borio tokom turnira.

Isto kao što 365 dana pokušavamo da shvatimo kako je smogao snage da se s osmehom vrati u zemlju u kojoj jeste beležio najbolje sportske rezultate, ali i u zemlju koja ga je hapsila, zatvarala, maltretirala, ponižavala i deportovala.

Novak Đoković i Goran Ivanišević Martin KEEP / AFP / Profimedia

Novak Đoković je na „Ozi openu“ potvrdio da predaja za njega nije opcija. Dobro, vi sad mislite da nešto aludiram, ali grešite. Zaista je tako. Poraz može i mora da se prihvati, ali predaja – nikada.

Da je Novak, ipak, iz Srbije a ne s planete Kripton, s obzirom na to da mu neki daju moći Supermena, potvrđuju i njegove reči posle finala.

„Razmišljao sam ove dve nedelje da li želim da pričam javno o povredama. Za nekoliko dana ću objaviti na mrežama i pojasniti kroz šta smo prošli, neću da zvuči patetično jer sam osvojio trofej. Ljudi i dve godine kasnije ismejavaju i sumnjaju, pa imam potrebu da nešto dokažem i pokažem. Ne toliko zbog njih nego zbog sebe. Smetaju mi komentari koji se pojavljuju, pojaviće se sve za neki dan“ rekao je Đoković i potvrdio da ipak nije imun na brojne optužbe manipulatora, licemera i eksperata za zamenu teza.

Umesto da pričamo o tome ko je najbolji u istoriji ovog sporta hajde da se bavimo glupostima.

Smučilo se Novaku, a smučilo se i nama.

Pa, hajde, Đokoviću, časti ti, reši nam dileme pa da noćas u miru polegamo.

Otvori dušu i priznaj im sledeće, a i našoj će duši lakše biti kad spoznamo istinu.

Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Ne objavljuju samo rendgen snimke primicača, već nam reci zašto grliš drveće, da l jedeš čija puding, da li si se vakcinisao, da l podržavaš Ruse ili Ukrajince, da l lažiraš povrede, da li si postao jogi letač ili ti je i dalje draži Sveti Sava, da l te leče konjskom placentom ili ti pomaže zapadna medicina, da l si u ponedeljak kosio sa Srđanom, u utorak plastio, a u subotu prodav’o seno, ili je „Srki“ nešto pomešao (pojmove, a ne pića, p.a.), i da l vičeš na Ivaniševića jer ne možeš da kontrolišeš bes ili je to sve deo neke vaše taktike…

Objasni im i da li Srđan voli Ruse i podržava Putina i koja je njegova krivica što ginu civili u Kijevu. Otkrij nam i da l je rekao: „Živeo Putin“ ili „živela Rusija“ ili „živeli ljudi“… Nema veze što je u Melburnu bilo 20 srpskih novinara i svako ko je želeo mogao je i da pita za prevod…

Sad kada si na pragu da budeš najbolji u istoriji ovog sporta priznaj da li će te ikada voleti kao Rodžera Federera ili Rafaela Nadala, priznaj da li si igrao najlepši tenis, priznaj da si vegan, zašto si imitirao kolege, nosio dres MIlana ili Benfike, kome i zašto si se dodvoravao, zašto psuješ, lomiš rekete, zašto ne možeš da obuzdaš bes, zašto teraš oca ili brata iz lože, zašto si pogodio sudiju lopticom, zašto se boriš za tenisere koji ne zarađuju dovoljno novca od turnira…

Sve im priznaj ako želiš da budeš najbolji u istoriji.

Priznaj, Novače, da li si u Australiji zlostavljao i vombate ili samo rivale na terenu.

Pusti šta su nama kamere prikazale, priznaj šta si ti radio.

Bukanje stati nikad neće, priznaj pa da konačno u miru polegamo.

Ono što sumnje, mržnja i omalovažavanje nikad neće prometi jeste činjenica da Novak ima ogromnu šansu da bude najbolji u istoriji tenisa. Samo ga korak deli od toga.

Foto: REUTERS/Sandra Sanders

I to ne zavisi više ni od Nadala, Cicipasa, Medvedeva, Zvereva, Alkaraza… Samo od Novaka.

Jer pazite sad.

Prvi sledeći posle Đokovića, od aktivnih igrača, ima tri grend slem tutule. Naspram Novakove 22.

Samo mladi Alkaraz može da mu pomuti slavu, jer ima malo godina.

Ali, ono što nikad neće biti zaboravljeno jeste i činjenica da je Đoković sve trofeje osvojio u eri najboljeg tenisa, kada su igrali Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Sve ostalo su gluposti, trice i kučine…

A, oni neka se bave zašto Novak trči u wc usred meča.

I, Novače, priznaj zašto to radiš, ali nemoj nijedan detalj da propustiš.

BONUS VIDEO Đoković izlazi pred srpske navijače u Melburn parku posle osvajanja turnira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare