U "Praktičnoj ženi" saznali smo kako se prave badem minjoni.

Sastojci:

-300 g šećera
-1 dcl vode

-125 g maslaca
-150 g mleka u prahu
-150 g mlevenih pečenih badema
-100 gr mlevenog keksa

glazura:

-150 gr čokolade

-3 kašike ulja

Priprema:

Šećer otopite u vodi i pustite par minuta da vri. Sklonite sa vatre ,dodajte margarin i mešajte dok se on potpuno ne otopi. Zatim dodajte lagano mleko u prahu vodeći računa da vam ne ostanu grudvice. Na kraju umešajte bademe i keks i sve lepo sjedinite.

Smesu možete da rasporedite u silikonske modle ili da je izlijete u pleh obložen pek papirom,pa kasnije da sečete na kockice. Ukoliko koristite silikonski kalup,stavite ih na sat vremena u zamrzivač. Izvadite minjone iz kalupa,svaki umočite u otopljenu čokoladu i redjajte na pek papir dok se čokolada ne stegne.

Možete ih dekorisati po želji: bademima,šarenim perlicama,kokosom…

Badem kocke

Sastojci:

-600 g šećera
-2 dcl vode
-250 g putera (ili margarina za posnu varijantu)
-300 gr mlevenog keksa ( posnog keksa za posnu varijantu)
-300 gr mlevenih badema

-1 puna kašika kakao praha
-120 gr tamne kvalitetne čokolade

glazura:

-200 gr čokolade
-4 kašike ulja

Priprema:

Postupak je isti kao za bajaderu: otopiti šećer i vodu, dodati margarin, čokoladu, kakao, keks i bademe. Smesu izliti u pleh ili kalup. Ostavite da se stegne bar pola sata, pa prelijte glazurom (čokoladu sa uljem otopite na pari).

Ostavite još malo da se čokolada stegne,secite na kockice željene veličine.

Ako želite da ukrasite bademima, čačkalicom nanesite vrlo malo čokolade na badem i zalepite ga na kockicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar