Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Vi koji mislite da nešto znate o ekonomiji, o domaćinskom poslovanju, o mudrom vođenju države - nemate pojma. To vam je lično poručio „glavni bankar“ Srbije. Narugao se u lice profesorima, ekonomistima, novinarima... I zdravom razumu. Najavi čovek, bez trunke stida, da će opet baciti u bunar desetine miliona evra.

„Vođa“ kao da obavlja posao za nekog neprijatelja. Zadužuje državu pa deli pare narodu. Verovatno će tetkin mali, gospođica Ana i vlasnik stanova u Bugarskoj da mu se dive. Oni se nikad ne bi setili tako genijalnog rešenja.

Sada je Dangin junak naumio da pokloni mladima po pet hiljada dinara. Onako, ni iz čega, bez ikakvog razloga. Kao kad pijanac uđe u bircuz i drekne – piće za celu kafanu. No, to je njegovo, može da čini sa svojim novcem šta hoće, ali ovaj što ga podrepaši zovu vizionar i državnik arči naše.

Još gore, to su s kamatom pozajmljeni novci od onog Bin Zajeda koji nas voli kao što seljak voli kravu muzaru. Taj se od „prijateljstva“ sa ovom našom nesrećom dobro ovajdio.

Ništa nije vredelo što su neke umne glave argumentovano govorile da je onomad nepotrebno bačeno dva puta po sto miliona evra na takozvanu pomoć mladima. Bile su to dve isplate po 100 evra za sve one od 16 do 29 godina. Pred izbore (za glas) i posle izbora za čvršću vezu. Sada će na održavanje te „ljubavi“ biti bačeno novih 44 miliona evra.

Za „vizionara i državnika“ je nebitno ko šta misli o njegovim postupcima. Recimo, Fiskalni saveta je ranije tvrdio da je neselektivno davanje svim punoletnim građanima po 100 evra najveća i nepovratna greška države. Savet je državni organ, nije neka neprijateljska organizacija. Članovi Saveta su zaduženi da brinu o ekonomskoj stabilnosti, javnom dugu, dobrobiti budućih generacija… I finansiraju se novcem građana.

Naša sveznalica, naš najmudriji, naša istorijska pojava zna sve najbolje. Fiskalni savet je višak, isto kao što je nepotrebno i Tužilaštvo pa i najveći deo policije.. „Vođa“ je naumio da tu najveću i nepovratnu grešku ponovi, samo u malo manjem iznosu.

Inati se „vizionar i državnik“, to je njegov zanat koji je savladao do perfekcije. Što bi rekli Zlatiborci „seda na trnje našom zadnjicom“. Baš kao što je to činio i devedestih, tokom ratova. Nije ni jednu noć prespavao u rovu, a znao je sve o patriotizmu i „odbrani“ srpstva.

Sada se, po ko zna koji put, dohvatio naših novčanika, tobož da pomogne. A neće da kaže da ćemo tu pomoć svi vraćati sa kamatom. Kome je on pomagao dušmani mu nisu ni trebali. Pitajte Srbe sa Kosova, narod u Jadru ili one nesrećnike u Majdanpeku.

Zajašio je na kupljenim i otetim izborima, obmanjuje nas da država ima para, a istovremeno kuka i najavljuje crne periode. Deset godina on troši naš novac bez polaganja računa, a sad zove MMF da mu drži leđa. Dubioza, bankrot i stezanje kaiša u najavi.

Može mu se, on je tu da odlučuje, da kažnjava, kupuje i podmićuje. Valjda je to cena što nas „brani“ od Kurtija, što je „zaustavio ustaše“, što će nas „sačuvati od trećeg svetskog rata“, kao što nas je sačuvao i od korone. Naše je samo da prihvatimo ulogu ludaka. I da čekamo podelu košulja.