Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Srbija je među vodećim zemljama u Evropi po broju vakcinisanih, ali sama vakcinacija nije dovoljna za kontrolu širenja bolesti. Zapravo, sprečavanje asimptomatskog širenja virusa SARS-CoV-2 je ključno za okončanje pandemije, kažu dva stručnjaka za zarazne bolesti iz Džordžtauna .

U svom radu, koji je nazvan „Prenos SARS-CoV-2 bez simptoma“ i objavljen 18. marta u časopisu Science, dr Angela L. Rasmusen i dr Saskija V. Popesku tvrde da su asimptomatski slučajevi ključni za pandemiju – jer se na taj način virus neprimetno širi, a dok se to ne zaustavi, neće biti ni kraja.

Pročitajte još:

„Utvrđivanje stvarne prenosne sposobnosti asimptomatskih i predsimptomatskih slučajeva je složeno, ali to što ne znamo puno o tome ne bi smelo da umanji značaj njihove uloge u širenju SARS-CoV-2“, pišu autori.

Ne možemo se osloniti samo na vakcinaciju da bismo kontrolisali pandemiju, kaže Rasmusen.

„Vakcine su odlične za zaštitu ljudi od bolesti, ali još uvek ne znamo koliko dobro rade na zaštiti od prenosa“, tvrdi ona.

ćelijski imunitet korona
Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ona ipak misli da je malo verovatno da vakcina koja dobro štiti od bolesti ne štiti i od infekcije.

„Ali baš kao što vakcine ne nude stopostotnu zaštitu od obolevanja, tako verovatno neće zaštititi od prenosa virusa“.

Na kraju su upravo asimptomatski slučejevi nešto na šta ćemo morati neprestano da pazimo dok prelazimo u sledeću fazu pandemije kovida 19 – kada se oboljevanje smanji usled vakcinacije.

„Dok se široko ne primene snažne nadzorne i epidemiološke mere koje nam omogućavaju da ugasimo ove skrivene požare, pandemija kovida 19 ne može se potpuno zaustaviti.“

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)