Foto: Arhiva

Ujedinjeni Arapski Emirati nude ljudima koji su razvili slab imunitet da nakon dve doze kineske vakcine Sinofarm prime i treću injekciju, kao dodatnu zaštitu. Da li nas sličan postupak očekuje u Srbiji i kada, za Nova.rs objašnjava epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Zdravstveni zvaničnici UAE poslali su saopštenje svima koji nisu imali odgovorajući titar antitela na testu nakon druge doze, da se vrate u centar gde su vakcinisani i prime treću dozu.

Kompanija G42, koja je distributer Sinofarm vakcina širom Bliskog Istoka i severne Afrike, saopštila je:

„Odabranoj grupi ljudi daje se treća injekcija da bi se posmatrao odgovor imunog sistema“.

Pročitajte još:

Za sada se ova praksa vrši samo u Emiratima – a Srbija je još uvek daleko od takve procedure, jer nemamo dovoljno podataka, smatra epidemiolog dr Zoran Radovanović. Treća doza ima smisla, ali je glavno pitanje kada bi je davali stanovništvu.

„Nemamo još dovoljno podataka o efektima vakcine nakon druge doze. Znamo, više iz naših iskustava, da je porast antitela sporiji, pa treba čekati tri, četiri nedelje da se dostigne dovoljan nivo“, rekao je epidemiolog.

On naglašava da je sve ostalo – uključujući i davanje treće doze vakcine – samo pretpostavka, jer još uvek nema konkretnih iskustava i istraživanja. Zato treba sačekati, poručuje Radovanović.

Zoran Radovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog je izneo svoje mišljenje o tome kada bi eventualno dodatna doza vakcine bila neophodna.

Pročitajte još:

„Zavisi koliko dugo se održava titar antitela posle druge doze. Recimo, ako je titar od šest do osam, onda posle šest proteklih meseci ima smisla dati treću dozu. To bi bila revakcinacija“, ukazuje.

Dakle, moramo prvo da vidimo koliko štiti vakcina, i to ne samo na osnovu antitela, smatra epidemiolog. Objasnio je kako se može utvrditi trenutak za revakcinaciju.

„Antitela su samo jedan deo imunog sistema, a imamo i ćelijski imunitet. Treba pratiti koliko vakcinisanih sa dve doze oboleva u toku nekog vremena. Zatim treba uporediti vakcinisane sa nevakcinisanima i utvrditi efektivnost vakcine. Kada se pokaže da je oboljevanje sve češće među vakcinisanima, u tom trenutku ima smisla obaviti revakcinaciju, koja može da produži zaštitni efekat“, kaže dr Radovanović.

Sinofarm Foto:EPA-EFE/WU HONG;

Epidemiolog ukazuje da je moguće da će se revakcinacija vršiti i nekom drugom vakcinom, a ne onom koju smo već primili.

„Moguće je da će se kombinovati – pa će oni koji su primili kinesku vakcinu, sledeći put primiti Fajzer ili rusku, jer je efekat bolji. Ili će efekat biti bolji ako se ostane na istoj vakcini. To niko ne zna. Takođe i vakcine će se menjati jer sam virus mutira, pa treba promeniti sastav vakcine“.

Dakle, zaključak je jasan: u načelu, revakcinacija ima smisla i očekuje se, to je izvesno, jer dve doze neće da štite pet godina, već pre 12 ili 24 meseca, smatra dr Radovanović. Ali, treba sačekati relevantne naučne podatke.

„To je sve siva zona, nepoznato područje koje će se tek ispitivati“, zaključuje epidemiolog.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)