umor
Foto: Steve Prezant / ImageSource / Profimedia

Postoje mnogi faktori koji mogu da izazovu umor, ali neki od njih nisu baš uvek toliko očigledni. Lako je otkriti zašto bismo leškarili nakon teškog rada ili noćnog izlaska koji se odužio, međutim, razlozi umora ponekad mogu biti prava misterija.

Da li smo, na primer, umorni zbog lošeg raspoloženja ili smo loše raspoloženi zbog umora? Da li nam anskioznost troši energiju ili smo napeti zbog nedostatka energije? Uopšte nije retkost da ljude iscrpljuju problemi u braku ili stres na poslu, ali uzroke hroničnog umora ipak treba tražiti negde drugde, osim ako iza toga ne stoji preterano fizičko i mentalno naprezanje, što je najčešći slučaj, pišu na sajtu City Magazine.

Možda ste umorni jer malo jedete? Hrana nam daje neophodnu energiju, a kada zbog mršavljenja ili posta, mi izbacimo neke namirnice iz svoje ishrane ili smanjimo njihov unos, to može negativno da se odrazi na našu izdržljivost. To se najčešće dešava kada se lišimo ugljenih hidrata. S druge strane i prevelika konzumacija ugljenih hidrata nas može učini tromim i pospanim, zbog čega nije preporučljivo jesti mnogo testa ujutru, posebno kada nas čekaju obaveze.

Preskakanje doručka takođe nije poželjno, a naračito ako ujutru vežbamo. U slučaju da vaš umor prate vrtoglavica i glavobolja, njegov moguć uzrok može biti nedovoljna količna gvožđa u vašem organizmu. Ne sme se zaboraviti ni dehidracija, kao jedan od potencijalnih faktora koji mogu izazvati umor.

Pročitajte još:

Mnogi ljudi ne spavaju jednako svaki dan. Oni najčešće zamene nekoliko sati sna javom radnim danima, o onda to nadoknađuju vikendom. Ova loša navika može uzrokovati hroničan umor, a do istih posledica može doći i zbog neaktivnog života. Promena vašeg načina života u smeru veće fizičke aktivnosti i zdravijih navika u spavanju lako bi vam rešila ovaj problem.

Umor izazivaju i ozbiljniji medicinski problemi, kao što je, na primer, gubitak sluha. Ako slabije čujete, vaš mozak mora „više da radi“ da bi čuo i interpretirao zvukove, što je veoma iscrpljujuće za organizam. Hroničan umor je jedan od simptoma srčanih oboljenja, šećerne bolesti i hepatitisa, zbog čega biste morali hitno posetiti lekara ako primetite da imate značajan manjak energije, kako biste na vreme otkrili da li vas muči neka od ovih bolesti.

Na kraju, moguće je i da je umor nuspojava nekog leka koji uzimate. U tom slučaju je takođe preporučljivo da se što pre konsultujete sa svojim doktorom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Svi komentari (0)