Ruzmarin
Ruzmarin; Foto: Cseh Ioan / Alamy / Alamy / Profimedia

Dijetetičari kao najbolji začin za ljude koji imaju problema s visokim holesterolom ističu - ruzmarin.

Korišćenje biljaka i začina u ishrani može značajno uticati na ukus hrane, ali i pomoći da u telo unesemo različite hranjive materija. Iako su određeni začini i biljke popularniji od drugih, mnogi će se složiti kako se ruzmarin nalazi pri samom vrhu popularnosti.

Ovu biljku dijetetičari su izdvojili kao najbolju za korišćenje u ishrani kod ljudi koji imaju problema s visokim holesterolom. Kao razlog ističu da je ruzmarin bogat antioksidansima. Odličan je u kombinaciji s maslinovim uljem, ali i s drugim namirnicama koje su deo mediteranske ishrane.

Bogat antioksidansima

Dijetetičar Džordan Hil ističe da je „ruzmarin bogat antioksidansima koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u telu, na kraju pomažući u sprečavanju štetne oksidacije lošeg, odnosno LDL, holesterola“.

Pročitajte još:

Jedno starije naučno istraživanje pokazalo je da ruzmarin utiče na nivo šećera i holesterola u krvi. Kako prenosi „Eating Well“, u istraživanju je učestvovalo je 48 dobrovoljaca koji su uzimali dva, pet ili deset grama mlevenog ruzmarina dnevno tokom četiri nedelje. Učesnicima studije su napravljeni nalazi krvi pre i na kraju istraživanja, a rezultati su pokazali da su dobrovoljci koji su uzeli najveću dozu (deset grama tokom četiri nedelje) imali značajno niže nivoe lošeg holesterola.

Ruzmarin se često koristi u najboljoj ishrani na svetu

Mediteranska ishrana smatra se najboljom i najzdravijom na svetu, a ruzmarin je čest začin koji se u njoj koristi. Ova vrsta ishrane bogata je voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, masnom ribom, ekstra devičanskim maslinovim uljem i ograničenom količinom dodanih šećera i zasićenih masti.

Jela u mediteranskoj ishrani obogaćuju se začinima poput ruzmarina, origana, bosiljka, cimeta, đumbira i drugih začina za koje se vezuju razne zdravstvene koristi. Kako prenosi Index, korišćenje ruzmarina u pripremi jela može jelu dodati antioksidanse, vlakna, ali i poboljšati ukus.

Pomaže u smanjenju unosa zasićenih masti

Ljudi koji imaju visok nivo holesterola trebalo bi da paze na unos zasićenih masti iz punomasnog mleka, maslaca, pavlake, pržene hrane, suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa s visokim udelom masti. Međutim, ako povremeno odlučite da jedete crveno meso, unos zasićenih masti možete smanjiti mariniranjem mesa začinskim biljem.

Pročitajte još:

Biljke poput ruzmarina ne sadrže masti. Sa svojim zemljanim i drvenastim ukusom, ruzmarin ima snažan ukus i dobro se slaže s drugim biljem kao što su majčina dušica, majoran i origano.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Sara Has ističe da je posebno dobro koristiti ruzmarin u mariniranju govedine. „To je zato što jedinjenja u ruzmarinu pomažu u sprečavanju stvaranje heterocikličkih amina (kancerogenih jedinjenja) koji se mogu stvoriti na mesu tokom pečenja na roštilju“, tvrdi Has.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar