Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Od početka epidemije stručnjaci ukazuju na važnost jačanja imuniteta protiv koronavirusa i preporučuju zdravu ishranu, ali i pojačan unos određenih vitamina i minerala. Izračunali smo koliko nas košta mesečna zaliha "osnovne" preventive u vidu suplemenata.

Naomi Kembel zbog korone pije 30 „podizača imuniteta“ dnevno. Mi ne moramo toliko, ali se svakako preporučuje da „bildujemo“ imunitet pojačanim unosom vitamina C i D, cinka i selena. To je, čini se, „osnovni paket“ za prevenciju u vreme koronavirusa, a mi smo pokušali da izaberemo relativno povoljne varijante i izračunamo koliko on košta na mesečnom nivou po jednoj osobi u preporučenim dozama.

Pročitajte još:

Što se tiče vitamina C, kažu da je potrebno pojačati unos na 1000-2000 mg dnevno. Da ne bismo stalno dokupljivali vitamin C u foliji, izabrali smo varijantu po kojoj 100 tableta od 500 mg košta 329 dinara i možemo da računamo da će za mesec dana da ode cela bočica. Dakle, 329 dinara. Naravno, ima raznih varijanti vitamina C, ima i onih u tabletama od 1000 mg, a neki verovatno više vole šumeće… Ali to su uglavnom skuplje varijante.

Još od starta se pominje da vitamin D može biti ključan protiv korone. Pakovanje od 100 tableta (400 IU) košta 779 dinara. Preporučena dnevna doza je 600 IU, što znači da se dnevno pije jedna i po tableta, što znači da je za mesec dana potrebno 45 tableta – dobili smo cenu od 350,5 dinara.

Cink smo uzeli u pakovanju od 50 tableta od preporučenih 15 mg. Cena je 335 dinara, a kako je dnevno potrebno piti jednu tabletu, za 30 dana ispadne 201 dinar.

I na kraju selen u kutiji sa 30 kapsula, po ceni od 679 dinara, tu nema preračunavanja.

Kad se sve sabere, za mesečnu zalihu suplemenata preporučenih za jačanje imuniteta protiv koronavirusa treba izdvojiti minimum 1.500 dinara (u ovoj kombinaciji tačno 1.559,5).

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Cene se dosta razlikuju, možete da prođete i dosta skuplje, posebno ako u formulu uključite i druge prirodne lekove koje zdravstveni radnici ovih dana pominju kao pomoć u jačanju organizma za borbu s virusom.

Pročitajte još:

Na primer, neki će uz ovaj preporučiti alfa lipoinsku kiselinu, koja u kutiji od 30 kapsula košta 822 dinara, i probiotike čiji je raspon cena od 200 do 2000 dinara. Prethodno se konsultujte s vašim lekarom kako biste videli da li vam je sve to zaista potrebno kao dodatna prevencija i ne zaboravite na zdrave namirnice kao glavni izvor vitamina i minerala neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma.

S druge strane, 1.500 dinara je ništa prema cifri koju izdvajaju zaraženi – oni s blažim oblicima pokazali su nam sve lekove koje piju u borbi s koronom, i čak i u najjeftinijim kombinacijama došli smo do cifre od desetak hiljada dinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)