Lekovi za koronu
Lekovi za koronu Ane J; Foto: Nova.rs

Zaraženi koronavirusom sa blagim simptomima upućuju se na kućno lečenje, a lekovi koji im se prepisuju u Srbiji variraju od slučaja do slučaja. Ipak, postoje neke konstante - tri devojke su za portal Nova.rs podelile fotografije svih lekova koji su im preporučeni u borbi s kovidom 19.

Lek za koronavirus ne postoji. BIRN je svojevremeno objavio zvanični srpski Protokol za lečenje pacijenata sa Covid-19 koji je poslat svim kovid bolnicama u zemlji, po kojem se pacijentima koji imaju blagi oblik bolesti daju vitamini A i D i alfa lipoinska kiselina.

„Meni su prepisali ‘ksizal’ i ‘aerius’, jer mi je prvi simptom bila koprivnjača. Dobila sam antibiotik i probiotik, kao i ‘orthomol immun’, kutija košta oko 6.000 dinara. Osim toga, uzimam veće količine vitamina C, vitamina D, kompleks magnezijum-kalcijum-cink, selen i šumeće tablete ‘aspirina plus C'“, priča nam Bojana J. (34).

Lekovi Bojane J; Foto: Nova.rs

„Kolekcija“ lekova koju je Ana J. (31) skupila u svojoj borbi s ovim virusom je još ozbiljnija – i skuplja. Od prirodnih varijanti za jačanje imuniteta, pa preko suplemenata, aspirina, paracetamola, do pulmicorta, koji se daje za bronhijalnu astmu, antibiotika pancefa, sumameda… Ukupno skoro 20 kutija lekova.

„Pritom virus traje, tako da svima treba dopuna svega ovoga. Znači, ode ti pola plate na lekove. Samo aspirin košta, a ovo mi je već druga kutija“, kaže Ana. Simptome s kojima se već danima nosi opisuje kao „horor – pluća se raspadaju, kao da dišeš stakliće, oči, totalna slabost, glavobolja, nesvestica…“.

Kod Nine N. (28) je situacija mnogo blaža, kaže, sad se posle dve nedelje mirovanja oseća dobro, iako joj se još nisu vratila čula ukusa i mirisa. Bolest je uspela da pobedi sa „samo“ osam lekova.

Lekovi Kovid
Lekovi koje uzima Nina N; Foto: Nova.rs

„Ja sam dobila ovaj antibiotik sumamed, ali to ne znači da se svima preporučuje. Ljudi ovih dana mnogo tripuju i ulaze u apoteku da kupe lekove za koje su čuli da im pomažu, a koji im u 90 odsto slučajeva nisu potrebni. Zato napomenite da ništa ne uzimaju bez saveta s lekarima“, podseća nas Nina.

Dakle, važno je da napomenemo, ovo su lekovi i suplementi koji su prepisani za tri konkretna slučaja zaraze koronavirusom. Ukoliko osetite neke simptome, obratite se lekaru i nemojte uzimati lekove na svoju ruku – ne samo što ćete možda bespotrebno potrošiti pare, već možete i dodatno ugroziti svoje zdravlje.

Pročitajte još:

Koliko terapija može da košta znaju i oni koji su preventivno pokušali da obezbede doze vitamina i minerala koji se preporučuju za jačanje imuniteta, pa shvatili da im na dnevnom nivou treba 1000-2000 mg vitamina C (najjeftinija varijanta je oko 300 dinara za 100 tableta od 500 mg, što je u ovom slučaju za oko mesec dana), da cene vitamina D variraju od 400 do 2.500 dinara (koji uzeti?), cinka od 400 do 1.100, selena od 200 do 1.600 dinara…

Uz to, pomenuta alfa lipoinska kiselina (Alphalipoin Forte) košta preko 800 dinara, a probiotici koji su uvek deo terapije su od 300 do 2.000.

Tegobe od korone ublažavaju se aspirinom koji košta oko 300 dinara (šumeće tablete s vitaminom C su skuplje) i paracetamolom koji je oko 200 dinara, a kad na sve to dodate antibiotike koje uz recept kupujete za 200-300 dinara, lekove kao što je pulmicort (1.500 dinara) i ozbiljnije „bustere“ za imunitet kao što je „orthomol immun“ (oko 6.000), čak i u najjeftinijim izborima dolazite do cifre od desetak hiljada dinara. I to tek za početak bitke s kovidom 19.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (8)