Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Virusolog Ana Banko izjavila je da je za pet ili šest meseci dobijeno mnogo informacija o koronavirusu, da je njegov genetski materijal potpuno poznat od januara 2020. godine, a da je najveća nepoznanica odnos virusa sa domaćinom.

Ana Banko je za RTS rekla da je najveća nepoznanica odnos virusa sa čovekom, ističući da iznenađuje brzina širenja kovid 19. Govoreći o sličnostima i razlikama između Sarsa, Mersa i novog koronavirusa, Banko je istakla da su svi oni izazivači ozbiljnih akutnih respiratornih stanja. Smrtnost kod koronavirusa je mnogo manja u odnosu na Sars i Mers, ali je mnogo veća brzina širenja virusa.

Ana Banko Foto:Nova S

Ana Banko je istakla da je, iako je očekivano da virus kad pređe sa životinje na čoveka, bude slabiji, koronavirus zahvaljujući prirodnoj selekciji opstao i adaptirao se na čoveka.

Na često pitanje da li je manja virulencija virusa, ona je odgovorila da to nije dokazano ni u jednoj dosadašnjoj studiji niti je pokazana promena na genomu u vezi sa padom virulencije.

Pročitajte još:

Izmena u genomu je dokazana u februaru kod domaćina u Evropi, Americi i Australiji i pitanje je da li je manjak restriktivnih mera u SAD doprineo tome, rekla je Banko.

Kada je reč o imunitetu, ona je navela da su poslednje studije u Kini pokazale da oni koji nisu imali simptome gube čak 70 odsto količine antitela.

Ana Banko kaže da nije sve obeshrabrujuće i da postoji još jedan nivo imuniteta, takozvani t-ćelijski imunitet. Naime, u poslednjih nedelju dana se pokazalo da ljudi koji nemaju antitela, a porodično su bili u kontaktu sa obolelim osobama, izgleda imaju memorijski t-ćelijski imunitet. Ona je ocenila da je ta vrsta imuniteta možda suština imuniteta kada je reč o koronavirusu.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (4)