Podeli
vakcinacija beba i korona
Foto: Profimedia

Došlo je vreme za bebinu redovnu vakcinu, ali u međuvremenu ste saznali da je vaš prijatelj zaražen koronom, a nedavno ste se videli sa njim. Strah vas je da ste se zarazili, da ste virus preneli i bebi, ona za vakcinu mora da bude zdrava. Pedijatar Slavko Dušanov priča šta je najbolje činiti.

“I dalje ne znamo sve o koroni, ali na osnovu prethodnog iskustva sa drugim virusima, možemo ponešto da zaključimo. Praksa je inače, kad je dete klinički zdravo, dakle, kad nema temeperaturu niti druge simptome na pregledu pred vakcinu kod pedijatra, onda se dete vakciniše. Moguće je da dete na tom pregledu nema simptome jer je sasvim zdravo, ali i jer je u inkubaciji. Onda se posle virus manifestuje kroz temperaturu i slično, ali to potraje dan, dva, i prođe, ne bude ništa ozbiljno”, priča pedijatar Slavko Dušanov.

Što se korone tiče, doktor kaže da se može pretpostaviti da je situacija slična kao i sa ovim uobičajenim virusima, ali da je i dalje mnogo nepoznanica. Zato je tesitranje najbolja opcija.

“Ako roditelj nije siguran da li je i sam zaražen i da li je virus preneo bebi, može da bebu testira pre odlaska na vakcinaciju”, savetuje naš sagovornik.

A kava je procedura za to testiranje i da li se plaća?

Pročitajte još:

“Sada se to radi u svakom domu zdravlja. A procedura testiranja bebe na koronu treba da se podrazumeva kao i kada inače radimo druge testove prilikom pregleda pred vakcinu. Majka treba da donese neki dokaz da je u riziku od zaraze i da zato i zbog vakcine želi da testira bebu, a ne tek onako. To nijedan dom zdravlja ne bi trebalo da naplati”, kaže pedijatar Slavko Dušanov i dodaje da nikakav zvaničan dopis za sada nisu dobili jer tvrdi se to podrazumeva.

Doktor objašnjava i da roditelji ne treba da se brinu oko gužvi po domovima zdravlja, gde mnogi čekaju u redu kako bi se testirali na koronu.

“Savetovališta rade odvojeno od domova zdravlja, nemaju nikakve veze sa odraslima, a ponegde po potrebi čak i zakazuju test”, kaže naš sagovornik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar