Grejs Hevn
Foto: Rachel Havens / SWNS / SWNS / Profimedia

Jedna majka iz Velike Britanije je objavila zastrašujuće fotografije svoje 13-godišnje ćerke koja se bori sa upalom koja podseća na Kavasaki sindrom uzrokovan kovidom 19.

Grejs Hevns ima 13 godina i hospitalizovana je u Gločesteršajru pošto joj je po koži izbio crveni osip, a imala je i jake bolove i upalu nekih organa.

Kasnije joj je uspostavljena dijagnoza Henoh-Šenlajnova purpura (HSP), a to je bolest koja ima simptome slične Kavasaki sindromu. HSP je bolest kod koje dolazi do upale u vrlo malim krvnim sudovima, a usled krvarenja iz upaljenih krvnih sudova u koži dolazi do pojave crvene ili ljubičaste ospe koja se naziva purpura.

Pročitajte još:

Do krvarenja može doći i u crevima ili bubrezima, što se ispoljava prisustvom krvi u stolici ili urinu.

Devojčicina majka Rejčel Hevns veruje da joj je ćerka razvila simptome HSP zbog kovida 19. Ona i njen suprug čekaju test na antitela koji bi to eventualno potvrdio.

„Lično verujem da je zbog kovida 19 sve ovako ozbiljno. Za Grejs to neće ništa promeniti, tu smo gde smo. Mislim da deca dobijaju blag oblik korovanirusa ali to pokreće ovaj užasni upalni sindrom kod njih“, rekla je Rejčel.

Grejs Hevns
Foto: Rachel Havens / SWNS / SWNS / Profimedia

Grejs, koja je inače živa i puna energije, se 28. februara vratila iz škole žaleći se na bolove u stomaku i povišenu temperaturu. Posle dva odlaska kod lekara, poslata je u dečju bolnicu u Gločesteršajru sa sumnjom da ima upalu slepog creva. Lekari nisu mogli da pronađu uzrok njenih tegoba i poslali su je kući gde je 5. marta dobila osip i zatim je ponovo primeljena u bolnicu gde je bila četiri nedelje.

Grejs Hevns
Foto: Rachel Havens / SWNS / SWNS / Profimedia

Davali su joj marfijum, fentanil i paracetamol protiv bolova. Za četiri nedelje je jako smršala, hranili su je nazalno i parenteralno. Posle tri nedelje u stolici joj je pronađena krv. Devojčica je razvila hroničnu upalu bubrega.

„Izuzetno smo zahvalni članovima medicinskog osoblja što je naša ćerka sada sigurna i oporavlja se kod kuće. Iako nam je rečeno da većina dece neće biti pogođena kovidom 19, izgleda da postoji jedan broj koji je ozbiljno pogođen. Zato sam htela da podelim priču o mojoj ćerki, da bi se podigla svest. Što više nauka napreduje manje života će biti pogođeno“, rekla je majka.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)