Podeli
Kavasaki sindrom
Foto: Marco Passaro/IPA / Sipa Press / Profimedia

Vest da se misteriozni Kavasaki sindrom pojavio u Srbiji, tj. da se dvoje mališana leči od njega, uplašila je mnoge roditelje. Ipak, pedijatar Radovan Lukešević kaže da nema mesta panici.

“Mi ovaj sindrom viđamo nevezano za koronu. Sam virus je bio okidač za autoimunološku reakciju, ali nije da ga je korona izazvala. To je virusna infekcija pokrenula određeni mehanizam, koji je viđen i pre korone”, kaže dr Radovan Lukešević, načelnik pedijatrije na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”.

Doktor kaže da nema dodatne informacije o obolelim mališanima, ali ističe da nema mesta za veliku brigu jer bolest nije nova.

“To nekad bude u serijama, zavisi od uzročnika, pa je tako pre nekoliko godina bilo po nekoliko obolele dece u 15-ak dana. Ipak, ne treba paničiti”, kaže doktor.

Pročitajte još:

Podsećamo, danas su mediji objavili da je u Srbji dvoje mališana na lečenju od Kavasakijevog sindroma i zapaljenja krvnih sudova, koji se dovodi u vezu sa koronavirusom.

“Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova”, rekao je za “Kurir” dr Predrag Minić, načelnik pulmologije.

On je naveo da je kod jednog deteta test na koronu bio pozitivan, a kod drugog negativan.

“Ali, oba pacijenta imala su u krvi pozitivna antitela, što znači da su bili inficirani kovidom”, kazao je dr Minić.

Međutim, imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković izjavio je jutros na RTS-u da uzročno-posledična veza između koronavirusa i Kavasakijevog sindroma nije sa sigurnošću utvrđena.

“Široka lepeza virusa može da bude okidač za tu reakciju, to je gotovo uvek neki virus. Da li može i SARS-Cov-2 da bude okidač, nema čvrstih dokaza”, rekao je Janković.

Bolest Kavasaki, čiji je uzrok nepoznat, javlja se kod dece mlađe od pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, uvećane limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar