Podeli
kavasaki stigao u Srbiju
Foto: Hannah Fields / SWNS / SWNS / Profimedia

Lekari u Italiji i Britaniji u poslednje vreme istraživali su vezu između pandemije koronavirusa i teške upalne bolesti dece koja dolaze u bolnice sa visokom temperaturom i uvećanim limfnim čvorovima. I mada pojedini stručnjaci tvrde da je ova opasnost daleko od Srbije, mediji danas prenose da se i u našoj zemlji trenutno dvoje mališana leči od ove misteriozne bolesti.

Kako se navodi, naši stručnjaci uspešno završavaju lečenje dvoje malih pacijenata u Institutut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”.

“Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kavasakija, jer se kod dece uglavnom javlja do pete godine. Ovo dvoje pacijenata su stariji, od osam i devet godina. Takođe, kod njih nije u punoj meri ispoljen taj sindrom, nisu imali sve kriterijume za njega. Uglavnom takva deca imaju osip po koži, gastrointestinalne smetnje, visoku temperaturu, a viđa se i konjuktivitis. Jedno od dvoje dece dobilo je infekciju miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija”, rekao je za “Kurir” dr Predrag Minić, načelnik pulmologije.

Pročitajte još:

Kako je istakao dr Minić, deca su sada dobro.

“Hvala bogu, oba pacijenta su dobro odreagovala na terapiju koja se inače daje za Kavasakijev sindrom. Da se takva stanja, slična Kavasakijevom sindromu, javljaju kod dece koja su pozitivna na koronavirus, primetili su Englezi pre tr-četiri nedelje i to se manifestuje kao toksični šok sindrom. Naši bolesnici su dobro lečeni i ubeleženi su u registar koji se za to vodi”, rekao je.

Dr Minić je naveo da je kod jednog deteta test na koronu bio pozitivan, a kod drugog negativan.

“Ali, oba pacijenta imala su u krvi pozitivna antitela, što znači da su bili inficirani kovidom”, kazao je dr Minić.

Međutim, imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković izjavio je jutros na RTS-u da uzročno-posledična veza između koronavirusa i Kavasakijevog sindroma nije sa sigurnošću utvrđena.

“Široka lepeza virusa može da bude okidač za tu reakciju, to je gotovo uvek neki virus. Da li može i SARS-Cov-2 da bude okidač, nema čvrstih dokaza”, rekao je Janković.

Janković je objasnio da je posredi veoma redak sindrom, koji prati snažna zapaljenska reakcija, koja se ispoljava kod deteta koje ima određenu genetsku predispoziciju.

“U svakom slučaju je veoma redak sindrom. Simptomi su visoka temperatura i drugi slični kod zapaljenskih reakcija i ako se ne leči, postoji opasnost da dođe do oštećenja srca. To naravno može da se spreči terapijom”, istakao je Janković.

U Evropi obolelo više od 200 mališana

Naime, prethodno su na severu Italije, jednom od najvećih svetskih žarišta kovida 19, lekari prijavili neuobičajeno velik broj dece mlađe od devet godina sa teškim oblicima retke bolesti Kavasaki, koja se češće javlja u Aziji, a slično su uočili i lekari u Velikoj Britaniji.

Bolest Kavasaki, čiji je uzrok nepoznat, javlja se kod dece mlađe od pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, uvećane limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar