U Italiji migrena postala bolest koja izaziva invaliditet

Zdravlje 05. sep. 202013:49
Podeli:
Glavobolja
Foto: TriStar Pictures / Management Co / AFP / Profimedia

Italijanski senat, gordnji dom parlamenta, odobrio je nacrt zakona kojim se migrena i teška glavobolja uvrstavaju u bolesti koje izazivaju invaliditet, piše italijanski "Manifesto".

Više od 26 miliona Italijana pati od glavobolje, od toga 75 odsto su žene, a osam miliona pati od hronične migrene.

„Oni koji pate od migrene imaju komplikovan život i često im se ne veruje, uzimaju lekove protiv bolova, koji nemaju dugoročne efekte, a sve to pacijenta košta najmanje 2.600 evra godišnje, ne računajući teške efekte u ličnom i profesionalnom životu“, rekla je za „Manifesto“ senatorka Paola Boldrinim, jedna od potpisnica zakona.

Pročitajte još:

Sa ovim zakonom migrena će biti priznata na nacionalnom nivou kao bolest koja izaziva invaliditet, što je prvi korak za tačnu dijagnozu putem specijalističkih centara koji se otvaraju u celoj Italiji.

Povodom novog zakona „Manifesto“ citira delove knjige lekara Paola Pigozija, specijaliste za nutricionizam i kliničku dijetetiku „Glavobolja i kako je lečiti pravilnom ishranom”.

Lekar tvrdi da je prvo neophodno utvrditi od kojeg tipa glavobolje pacijent pati, i savetuje da se obrati pažnja na ishranu, jer mnoge vrste glavobolje su posledica onoga šta i kako jedemo.

Dr Pigozi je potvrdio da umereno pijenje kafe može preventivno uticati na neke oblike glavobolje, ali da preterano ispijanje kafe povećava rizik krize.

*

Bonus video:

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar