Cake protiv glavobolje
Cake protiv glavobolje; Foto: Profimedia.rs

Svi imamo one dane kada nas glavobolja dovodi do ludila i ume da bude toliko mučna da i najjednostavije zadatke čini nemogućim. Obično se uzroci kriju u stresu, napetosti, problemima sa sinusima, migrenama, neispavanosti, dehidriranosti.

Pre nego što popijete lek mogli biste da isprobate trikove koji umeju da pomognu, čak i ako ste skeptični.

Voda

Dehidriranost je čest uzrok glavobolje. U tom slučaju je dovoljno da popijete čašu vode čim osetite prve simptome, i nastavite tokom dana.

Isprobajte hladne ili tople obloge

Ukoliko vas glava boli zbog problema sa sinusima, hladne obloge su rešenje. Stavite ih na čelo, ali nikada ne stavljajte led direktno na kožu. Dovoljno je par minuta i osetićete olakšanje. Tople obloge pomažu u opuštanju napetih mišića, pa su idealne ukoliko ste bili izloženi stresu. Kesicu napunjenu vrućom vodom naslonite na zadnji deo vrata ili napunite lavabo toplom vodom i potopite ruke na 10-15 minuta.

Nijacin (Vitamin B3)

Hrana bogata vitaminom B3 je takođe efektivna protiv glavobolja. Najviše nijacina ćete naći u piletini, tunjevini, lososu, kikirikiju, semenkama suncokreta, zelenom povrću, džigerici.

Badem

Badem može imati svojstvo leka protiv bolova jer u njemu ima salicina. Pojedite šaku kada vas već boli, ali i kao preventivu.

Mrak

Zamračene prostorije posebno prijaju ljudima koji imaju migrene. Povlačenje u mrak može doneti momentalno olakšanje. Spustite roletne, isključite svetlo i zatvorite oči, bar na neko vreme.