jaja
Jaja; Foto: Diana Myronenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Student medicine s Harvarda, Nik Norvic, odlučio je da pojede 720 jaja u mesec dana kako bi vidio kakav će to učinak imati na njegov holesterol. Na kraju meseca, otkrio je da mu je nivo holesterola pao za 20%.

Dr Nik Norvic, bivši akademik sa Oksforda, a sada student medicine sa Harvarda, nedavno je uživao u jajima pripremljenim na sve načine. Na kraju krajeva, kada sebi postavite cilj da pojedete 720 jaja za mesec dana – što je ekvivalent jednom jajetu na sat tokom 28 dana – važno je pronaći načine da postignete raznolikost. Međutim, više od ideje da sebe stavi na takvu dijetu sa jajima iznenađuje uticaj koji je ona imala na zdravlje 28-godišnjaka, ističe Daily Mail.

Norvic je mesec dana konzumirao jaja u nenormalnim količinama, a jeo ih je na sve načine – pržena, kuvana, kao kajganu ili omlet.

„Jaja su prilično svestrana namirnica, tako da je njihova priprema na različite načine bila prilično prijatan eksperiment. Nije bilo tako teško“, rekao je.

Prve dve nedelje je izbegavao ugljenohidrate, a naredne dve nedelje ih je vratio u ishranu.

Pročitajte još:

„Očekivao sam da se nivo holesterola neće promeniti samo dodavanjem jaja – i to se doista dogodilo“, naveo je.

Kad je dodao ugljenohidrate, nivo holesterola je pao zbog metaboličke promene nakon što se prilagodio ishrani s niskim udelom ugljenohidrata. Ključna stvar koju je naučio iz ovog eksperimenta jeste da ne postoji „najbolja“ ishrana, a prenosi Index.hr.

„Kada procenjujete šta je dobra ishrana za osobu, morate da uzmete u obzir njeno osnovno metaboličko zdravlje, kao i njene ciljeve“, pojasnio je za Fox News Digital.

Norvic je rekao da planira još mnogo eksperimenata kako bi podstakao svest i znanje o tome kako hrana utiče na telesne funkcije i celokupno zdravlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare