Foto: Promo

Ako ste i vi ljubitelj slatkiša, a želite da smanjite unos kalorija, možete da probate da hranu bogatu šećerom zamenite za njenu alternativu sa niskokalorijskim zaslađivačima. Najčešće korišćeni niskokalorijski zaslađivači širom sveta su sukraloza, aspartam, saharin i stevia.

Sukraloza
Sukraloza je niskokalorijski zaslađivač je čak 600 puta slađa od običnog šećera. S obzirom da je stabilna na povišenoj temperaturi, može da se koristiti pri pečenju. prehrambenoj industriji najčešće se koristi u bezalkoholnim pićima i lizalicama, a kroz digestivni trakt prolazi nepromenjena, što znači da se najveći deo eliminiše i ne utiče na nivo šećera i insulina u krvi.

Aspartam

Aspartam je 200 puta slađi od običnog šećera, zbog čega je potrebna veoma mala količina kako bi se zasladila hrana ili piće. Jedan je od najviše korišćenih i najviše istraživanih niskokalorijskih zaslađivača na svetu i najčešće ga možemo pronaći u dijetalnim gaziranim napicima, desertima i jogurtima, ali i suplementima.

Saharin
Najstariji niskokalorijski zaslađivač koji se koristi je saharin. Otkriven je na Univerzitetu Džons Hopkins 1879. godine. Koristio se intenzivno za vreme nestašice šećera, tokom Prvog svetskog rata. Saharin je od 200 do 700 puta slađi od šećera i može se naći u želeu, džemu, žvakaćim gumama, konzerviranom voću, prelivima za salatu i desertima. Često se kombinuje sa aspartamom u dijetalnim pićima kako bi zadržao slatkoću.

Stevia
Stevia se dobija iz biljaka iz porodice suncokreta koje rastu u Centralnoj i Južnoj Americi i već vekovima se koristi kao zaslađivač. U Francuskoj su dva hemičara prvi put
izolovala ekstrakte slatkih komponenti iz listova biljke, koji su odobreni za upotrebu danas. Dve kašike daju slatkoću jednaku jednoj šolji šećera, a naučna istraživanja su

utvrdila da ne utiče na nivo šećera u krvi, što je čini pogodnim zaslađivačem za osobe sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar