vežba pritisak
Foto: Aleksandr Davydov / Alamy / Alamy / Profimedia

Vežbanje samo pet minuta dnevno, tj. takozvani trening snage za disajne mišiće, snižava krvni pritisak poput kardio treninga i lekova, pokazuje novo istraživanje Univerziteta Kolorado.

Studija, koju je nedavno objavio Journal of the American Heart Association, pruža najsnažnije dokaze do sada da vežba mišića koji potpomažu disanju može da ima ključnu ulogu za sve one s kardiovaskulanim bolestima, a koje su najveći uzrok smrtnosti i u Srbiji i u svetu.

„Razne navike i tehnike mogu da pomognu ljudima da održe kardiovaskularno zdravlje sa godinama. Ali realnost je da sve to oduzima mnogo vremena i truda, pa i novca”, rekao je vodeći autor ove studije Danijel Krejghed, docent na Odeljenju za integrativnu fiziologiju Univerziteta Kolorado.

„IMST vežbe (Inspiratory Muscle Strength Training) možete da uradite za pet minuta u vašem domu dok gledate televiziju“, dodao je Krejghed.

vežba pritisak
Foto: University of Colorado / SWNS / SWNS / Profimedia

Kako se radi

Inače, ovaj princip vežbanja je nastao osamdesetih godina prošlog veka kao pomoć kritično bolesnim pacijentima sa respiratornim oboljenjima da ojačaju dijafragmu i druge mišiće za disanje. Vežba podrazumeva udisaje uz otpor spravice koja se drži u ruci. Poenta je svaladati prepreku uz napor da biste što više udahnuli, recimo, kao da udišete vazduh iz cevi koja u isto vreme pokušava da usisa taj vazduh natrag.

Danas je ovaj model modifikovan posle studije Univerziteta Kolorado, pa podrazumeva 30 udisaja dnevno pod visokim otporom, šest dana nedeljno.

Inače, jedna grupa učesnika studije koristila je uređaj za IMST s visokim otporom i svaki dan su tokom pet minuta radili seriju od 30 udaha. Druga grupa je isto vreme koristila placebo aparatić s minimalnim otporom. U prvoj grupi se sistolni pritisak smanjio za 9 mmHg, „što uglavnom premašuje ono što se postiže polusatnim hodanjem pet dana u nedelji“, naveli su naučnici. Uz to, volonterima se sniženi pritisak zadržao narednih šest nedelja iako više nisu koristili IMST.

„Utvrdili smo ne samo da je IMST vremenski efikasniji od tradicionalnih programa vežbanja, već i korist može biti dugotrajnija“, rekao je Krejghed.

Markeri upale i oksidativnog stresa, koji takođe mogu povećati rizik od srčanog udara, bili su znatno niži nakon što su ljudi ispitanici radili IMST šest nedelja.

„Identifikovali smo novi oblik terapije koji snižava krvni pritisak bez farmakoloških preparata i sa mnogo većim pridržavanjem od aerobnih vežbi“, rekao je još jedan autor studije Dag Sils, ugledni profesor integrativne fiziologije.

Preliminarni rezultati ukazuju na to i da je IMST poboljšao neke mere moždane funkcije i fizičke spremnosti, kao i da je odličan za žene u postmenopauzi.

Pročitajte još:

„Ako trčite maraton, vaši respiratorni mišići se umore i počnu da kradu krv iz vaših skeletnih mišića. Ideja je da, ako povećate izdržljivost tih respiratornih mišića, to se neće dogoditi i vaše noge se neće umoriti“, kazao je Krejghed.

U međuvremenu je Nacionalni institut za zdravlje dodelio ovom timu četiri miliona dolara za veću studiju koja će pokazati još jasnije kako ove vežbe pomažu našem kardiovaskularnom zdravlju.

Do tada istraživačka grupa razvija aplikaciju za pametne telefone kako bi omogućila ljudima da rade IMST kod kuće koristeći već komercijalno dostupne uređaje. Kažu i da ova praksa ne mora nužno da zameni vežbanje, ali da može da bude jako korisna opcija za one koji nemaju pristup pešačkim stazama ili rekreativnim centrima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Joga lica za početnike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar