test za koronu
Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Rani rezultati istraživanja novog testa na koronavirus otvaraju mogućnost "brzog prepoznavanja" bolesti koji bi se znali za nekoliko sekundi, umesto za nekoliko sati. Britanska studija je pokazala da bi se metodom analize daha razvijenom u Velsu moglo odmah saznati da li je osoba zaražena koronavirusom.

Rezultate istraživanja objavio je časopis “Lanset” nakon manjeg ispitivanja novog testa na pacijentima u Škotskoj i Nemačkoj.
Programeri kompanije ”Imspex Diagnostics” kažu da bi njihovi uređaji mogli da budu spremni za upotrebu za šest meseci, ako na vreme uspeju da obezbede finansijska sredstava.

„Mislim da ovde imamo velik potencijal“, rekao je osnivač i izvršni direktor kompanije Santi Domingez, dodajući da bi se tako brz test mogao primeniti i van bolničkog okruženja, na primer u avionu, prevozu uopšte.

„Uzorak se može uzeti vrlo brzo, test je neinvazivan i nije potrebno posebno obučeno osoblje da bi se prikupili uzorci. Za  samo nekoliko minuta dobijate rezultat“, rekao je Domingez.

Pročitajte još:

Prvobitno se ova tehnologija koristila za razvijanje testova za otkrivanje bolesti poput karcinoma pluća i za brzo razlikovanje bakterijskih i virusnih respiratornih bolesti, ali zbog pandemije koronavirusa kompanija je odlučila da svoja dijagnostička nastojanja primeni i u otkrivanju ove bolesti, piše britanski BBC.

„U ovom području imamo dosta iskustva. Kad se u svetu pojavio i proširio kovid 19, podstakao nas je da doprinesemo svetskim naporima u otkrivanju bolesti“, dodao je direktor kompanije.

Do sada su sprovedena dva ispitivanja nove tehnologije na hospitalizovanim pacijentima u Edinburgu i u nemačkome Dortmundu. Realizovana su na samom početku pojave pandemije.

Studija koju vodi „Loughborough University“ proizašla je iz univerzitetskog rada na projektu trijaže, čija je svrha pomoć hitnim službama u trenucima raznih katastrofa.   Naučnici su pokušali da ustanove da li postojeći uređaji mogu da razlikuju  pacijenta s kovidom 19 od onoga sa nekom drugom vrstom infekcije grudnog koša.

Tehnologija funkcioniše tako da se analiziraju hemikalije iz daha pacijenta, koje bi mogle da daju odgovor na pitanje od čega pacijent boluje i ima li respiratornih problema.

Testovima su uspeli da otkriju trag kovida 19 u hemikalijama, što je nakon toga potvrđeno tradicionalnijim i invazivnijim testom brisa grla i nosa.
U 80 odsto slučajeva ovakvim  testiranjem se uspešno predvida da li pacijent boluje od kovida 19, pri čemu je test razlikovao ovu bolest od ostalih koje sa sobom nose probleme sa disanjem, poput astme ili bakterijske upale pluća.

Pročitajte još:

U studiji sprovedenoj među hospitalizovanim pacijentima u Edinburgu, naučnici su identifikovali hemijska jedinjenja koja su imala „značajnu mogućnost predviđanja“ ozbiljnosti zaraze koronavirusom. Iz britanske kompanije kažu da smatraju da bi ovakva tehnika mogla da ukaže na to ko su najugroženiji pacijenti.   Naučnici su zaključili sledeće: „Ako se pokaže pouzdanom, ova tehnologija nudi mogućnost brzog otkrivanja kovida 19 u odeljenjima za hitne slučajeve ili u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što će doprineti kvalitetnijem radu sa pacijentima i bezbednostii zdravstvenog osoblja“.

„Razvoj i odobrenje ovakvog pristupa mogu omogućiti brzo postavljanje dijagnoze kovida 19 u predstojećim sezonama gripa“, dodali su.
Pol Tomas, sa odeljenja za hemiju na  “Loughborough University” rekao je da su ga rezultati „veoma ohrabrili“, ali, kako dodaj još uvek je reč o studiji manjih razmera jer je u njoj učestvovalo oko sto pacijenata.

Kompanija koja proizvodi opremu rekla je da tehnologiju još treba usavršiti pre nego što se bude smatrala spremnom i sigurnom za upotrebu u svakodnevnim situacijama, bez obzira na to da li je reč o bolničkim ustanovama ili na ostalim mjestima, poput aerodroma.

„Mi smo mala kompanija i ako bismo proces morali da završimo sami sa resursima kojima raspolažemo, do konačnog rezultata trebalo bi nam između godinu do godinu i po dana. Ali uz pravu podršku na tržištu mogli bismo da izađemo i za manje od pola godine“, rekao je Dominges, rekavši da je ovo otkriće od sada prioritet kompanije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare