Stižu ekspres testovi na koronu pouzdani 97 odsto

Zdravlje 29. sep. 202007:58
Podeli:
Testiranje
Foto: Cozzoli Carlo/IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Brzi testovi na kovid 19 koji pokazuju rezultate već posle 15 ili 30 minuta, uskoro će biti izbačeni na svetsko tržište, čime će potencijalno sačuvati hiljade života.

Ovi testovi će usporiti pandemiju kako u bogatim, tako i u siromašnim zemljama,  prenosi Jutarnji. I dok je u toku trka za razvojem vakcine i delotvornih lekova za borbu protiv virusa, brzi testovi na antigene koje su razvile dve farmaceutske kompanije, biće dostavljene srednje i slabo razvijenim zemljama po ceni od pet dolara po testu ili čak manje.

Jedan test, koji izgleda kao test za trudnoću i koji pokazuje dve plave linije ako je pozitivan, dobio je hitno odobrenje od Svetske zdravstvene organizacije, dok će drugi odobrenje dobiti uskoro. Jednostavni i brzi, ali vrlo kvalitetni testovi, omogućiće masovno testiranje zdravstvenih radnika koji u siromašnijim zemljama umiru u mnogo većem procentu.

Pročitajte još:

Bogate zemlje koje su se prijavile za testove putem inicijative za razvoj alata protiv kovida 19 „Access to Covid“ (ACT accelerator), takođe će ih moći da ih naruče. Inicijativu koja je i dovela do razvoja testova, pokrenuli su Svetska zdravstvena organizacija, Evropska komisija, vlada Francuske Republike i fondacija Gejts.

Nemačka je već rezervisala 20 miliona testova, a prate je Francuska i Švajcarska.

Upravo odobreni testovi na antigene brži su i jednostavniji, uz to što su i jeftiniji, pa se mogu koristiti za testiranja u školama, na fakultetima i na radnim mestima. Iako neće detektovati sve zaražene, mogli bi da pomognu da inficirani budu otkriveni čak i pre pojave simptoma i poslati u karantin.

Jedan od tih testova, onaj južnokorejske kompanije SD BioSensor, dobio je hitno odobrenje Svetske zdravstvene organizacije, dok se očekuje da će drugi, onaj američke kompanije Abbott, odobrenje dobiti vrlo brzo.

Kompanije tvrde da su testovi 97 odsto pouzdani, ali samo u optimalnim uslovima. U realnim uslovima, njihova je pouzdanost između 80 i 90 odsto što je dovoljno da se detektuje većina infekcija. U zemljama s niskim i srednjim prihodima obavlja se relativno malo testova. Dok se u severnoj Americi obavi 395, a u Evropi 243 testa na 100.000 stanovnika, u Africi se obavi samo 16 testova na 100.000 stanovnika, od čega najviše otpada na Maroko, Keniju i Senegal.

Brzi testovi na antigene dostupni su i na internetu, ali ti testovi bi trebalo da imaju specifikacije propisane od Svetske zdravstvene organizacije, što neki nemaju.

*

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar