Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Skoro polovini ukupne populacije Slovačke uzet je bris prvog dana masovnog testiranja na koronavirus kojim vlada ove zemlje nastoji da uspori širenje koronavirusa i izbegne strogi lokdaun. Pitaju se stoga mnogi kako je ova država uspela da sprovede u delo ono što Svetska zdravstvena organizacija ponavlja meseceima unazad - testirajte, testirajte, testirajte.

Ministar odbrane Slovačke, Jaroslav Nad, rekao je da je u subotu testirano 2,58 miliona Slovaka, a da je njih 25.850, odnosno jedan odsto, pozitivno na koronavirus i moraju u karantin, piše Guardia.

Slovačka ima 5,5 miliona stanovnika, a planira da testira što je moguće više ljudi, osim dece mlađe od 10 godina. Mobilizovano je više od 40 hiljada zdravstvenih radnika, vojnika, policije, administrativnih radnika i volontera na oko 5.000 lokacija na kojim se provode testiranja.

Njihov projekat posmatraju druge države koje traže načine kako bi se usporilo širenje koronavirusa i izbeglo preopterećenje zdravstvenih sistema.

Testiranje je bilo dobrovoljno, ali vlada je objavila da će uvesti karantin za one koji ne dođu da se testiraju, uključujući zabranu odlaska na posao.

Premijer Igor Matovič rekao je da se izvinjava svima zbog pritiska na Slovake, ali je dodao da je zahtev za testiranje opravdan.

„Sloboda mora ići ruku pod ruku s odgovornošću prema onima koji su slabiji, onkološkim pacijentima, starijima i osobama s drugim bolestima“, rekao je Matovič na konferenciji za medije.

Slovaci su se za ove mere odlučili nakon negativnih iskustava kod komšija u Češkoj, a korišćeni su antigenski testovi.

Druga runda testiranja planirana je sledećeg vikenda kako bi se obuhvatili oni koji su ovaj put propušteni, ali i oni koji se u međuvremenu zaraze.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram