Keleraba
Keleraba; Foto: Jens Ickler / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukusno, jeftino i jako zdravo.

Jedna od važnih namirnica koja bi mogla da da značajan doprinos na putu do zdravlja je keleraba, nepravedno zapostavljeno povrće, vrlo ukusno i jednostavno za konzumiranje.

Jedan je od najboljih izvora vitamina C, sa više od 100 odsto dnevnih potreba u samo jednoj šoljici kelerabe.

Podržava zdravlje srca

Ishrana koja sadrži kelerabu štiti vas od kardiovaskularnih bolesti. Velika studija provedena na odraslima između 25 i 74 godine otkrila je da postoji obrnuto proporcionalna veza između unosa voća i povrća i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa i gojaznosti

Keleraba sadrži velike količine vode i vlakana, što može pomoći u postizanju sitosti, smanjenju unosa suvišnih kalorija i, posledično, smanjenju telesne težine.

Budući da je gojaznost jedan od glavnih faktora rizika za dijabetes tipa 2, sprečavanjem gojaznosti putem zdrave ishrane koja uključuje povrće poput kelerabe, možete direktno da utičete na smanjenje verovatnoće za razvoj dijabetesa.

Može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska

Jedan od najboljih prirodnih načina za snižavanje krvnog pritiska je ishrana. Istraživanja pokazuju da su niski nivoi vitamina C povezane sa visokim krvnim pritiskom, kao i bolešću žučne kese, moždanim udarom, nekim vrstama karcinoma i arteriosklerozom.

Utiče na smanjenje količine C-reaktivnog proteina

C-reaktivni protein proizvodi se u jetri i predstavlja krvni marker za upalu u telu.

Pročitajte još:

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition istraživala je efekte niskog, srednjeg i visokog unosa povrća i voća na markere imunoloških funkcija, uključujući nespecifične markere upale.

Studija je pokazala da visok unos hrane bogate karotenoidima, uključujući kelerabu, smanjuje C-reaktivni protein u plazmi.

Što je niži nivo C-reaktivnog proteina, manji je rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih ozbiljnih upalnih zdravstvenih problema, piše dr Aks, prenosi Index.hr.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram