Foto:Shutterstock

Dr Danijel Amen, neurolog iz Kalifornije, otkrio je svoju omiljenu hranu koja je blagotvorna za zdravlje mozga.

Rekao je da se kloni slatke, brze hrane i pića i da se uvek opredeljuje za kvalitetne, hranljive i ukusne namirnice, kako bi smanjio upale i bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, rak, depresija, demencija.

Dr Amen je poznati specijalista za mozak, čuven po korišćenju jedinstvenog skeniranja mozga pod nazivom SPECT – za koji se kaže da otkriva znakove raznih bolesti, uključujući moždani udar, epilepsiju, traumu, neke vrste demencije i upotrebu teških droga.

Ima listu poznatih pacijenata koje je lečio, a među njima su Džastin Biber, Majli Sajrus, kao i Bela Hadid, koju je inspirisao da prestane da pije.

Dr Amen preporučuje konzumiranje umaka poput humusa i gvakamole sosa, organskih jaja, zdravih ulja i putera, recimo od kokosa ili badema.

Pročitajte još:

On takođe voli kinou, sirove, neslane semenke i orašaste plodove poput čia semenki i lana. Za mozak je dobro i smrznuto ili sveže voće kao što su jagode, borovnice i maline.

Dr Amen je rekao da koristi zaslađivače poput stevije umesto šećera.

„Da biste se osećali bolje i da bi to trajalo ceo život, od ključne je važnosti da se fokusirate na visokokvalitetnu, hranljivu i ukusnu hranu, kojom možete da izgradite i održite svoje zdravlje“, kaže dr Amen.

Šta dr Amen kupuje od namirnica?

– Namazi kao što su humus, gvakamole sos i salsa od paradajza

– Organska jaja

– Zdrava ulja poput kokosovog , bademovog i ulja makadamije

– Maslac od orašastih plodova i namazi poput bademovog i kokosovog putera

– Proteinski prah

– Kinoa

– Sirova, nesoljena semena i orasi – čia, lan, konoplja

– Male količine svežeg ili smrznutog voća kao što su jagode, borovnice i maline

– Zaslađivači poput stevije

– „Superhrana“ poput korena make i goji bobica

***

Bonus video: Dr Katarina Bajec Treba li meso izbaciti iz ishrane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar