Crveno meso
Crveno meso; Foto: Daniel Bueno / Alamy / Profimedia

Možda biste želeli da razmislite o promeni ishrane, jer nova istraživanja ukazuju na to da određene vrste hrane mogu povećati rizik od razvoja demencije.

Dugoročno gledano, neki izbori u ishrani mogu negativno uticati na naše zdravlje, naročito u starijem uzrastu.

Novo istraživanje ukazuje na to da redovno konzumiranje crvenog mesa, naročito onog koje je bogato zasićenim mastima, može ubrzati kognitivni pad i povećati rizik od demencije. Studija, objavljena 15. januara u časopisu Neurology, medicinskom izdanju Američke akademije za neurologiju, fokusirala se upravo na uticaj crvenog mesa na zdravlje mozga.

Naučnici su neprerađeno crveno meso definisali kao govedinu, svinjetinu, jagnjetinu,dok prerađeno crveno meso obuhvata proizvode poput slanine, viršli, kobasica i salama. Ove namirnice često su soljene, dimljene, sušene ili hemijski tretirane kako bi im se produžio rok trajanja.

Prema dr Dongu Vangu, autoru studije sa Brigama i Ženske bolnice u Bostonu, zasićene masti koje se nalaze u crvenom mesu mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, koji su, pak, povezani sa lošijim zdravljem mozga.

Dobra vest je da postoji alternativa.

„Naša studija je pokazala da prerađeno crveno meso može povećati rizik od kognitivnog opadanja i demencije“, izjavio je dr Vang.

Međutim, rizik se može smanjiti prelaskom na zdravije alternative.

„Zamenom crvenog mesa orašastim plodovima, ribom ili živinom, ne samo da možete smanjiti rizik od demencije, već i poboljšati opšte zdravlje mozga“, zaključio je dr Vang.

Ako često konzumirate slaninu, kobasice ili hamburgere, možda biste želeli da razmislite o njihovoj zameni sa zdravijim opcijama.

Orašasti plodovi, riba i živina nisu samo bolji za mozak, već i za celo telo. Male promene u ishrani danas mogu doprineti tome da kasnije uživate u boljem kvalitetu života, prenosi index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar