Foto:EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Iako nam po velikim vrućinama najviše prija čaša hladne vode, time pravimo grešku zbog koje još teže podnosimo vrućine.

Kada su velike vrućine, zna se, treba unositi što više tečnosti. Taj unos bi leti trebalo da bude veći od litar vode dnevno, uzimajući u obzir činjenicu da se naše telo sastoji od 60 odsto vode i da nam se ta ravnoteža ozbiljno naruši ako izgubimo i pet odsto usled pojačanog znojenja.

Povezane vesti:

Međutim, kada govorimo o vodi koju treba da nadoknadimo leti, važno je istaći još nešto. Sigurno ste već do sada čuli da je po vrućini bolje piti toplu, a po hladnoći hladnu vodu. Evo zbog čega je to tako.

Kada je napolju toplije od 30 stepeni Celzijusa, prva vaša reakcija bila bi da posegnete za čašom ledene ili ledom rashlađene vode ili limunade.

Naučnici pak sve češće ukazuju na činjenicu da ledena voda zapravo usporava hidrataciju organizma, zbog čega je po vrućinama najbolje unositi tečnost sobne temperature, koju će organizam najbrže apsorbovati.

I još nešto, ako pijete ledena pića odmah nakon jela, postoji velika mogućnost da se prehladite čak i ako je napolju pakleno vruće. Čim pređete na vodu sobne temperature, primetićete znatno poboljšanje probave i bolje ćete se osećati nakon jela.

Kad pijete topli čaj dok je napolju plus 30 stepeni, toplota napitka će podstaći znojenje i tako vas rashladiti. Ipak, i ovde postoji caka – topli čaj će vas rashladiti jedino ako napolju nema vlage, odnosno kada je vazduh suv.

Bonus video: Najbolja letnja poslastica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)