Lekarka upozorava: Dve infekcije koje mogu upropastiti odmor

Zdravlje 02. avg. 202107:12 > 09:01
Podeli:
Crevne infekcije su česte leti Foto: FMC / Alamy / Alamy / Profimedia

Dr Kristina Blaslov, specijalista endokrinologije i dijabetologije, za Ordinacija.hr upozorila je na dve infekcije koje su česte na letovanju.

Ovo su dve infekcije na koje upozorava dr Blaslov za Ordinacija.hr.

Crevne bolesti

Akutne crevne bolesti su među najčešćim zaraznim bolestima u svetu, njihova najveća pojavnost je upravo leti. Najčešće od njih nazivamo ih prema njihovim uzročnicima: kampilobakterioze i salmoneloze, ali i brojne druge bakterije.

Pročitajte još:

Salmonele su gram-negativne štapićaste bakterije rasprostranjene širom sveta (u tlu, vodi, probavnom sistemu domaćih i divljih životinja, gmizavca, ptica i insekata). One su termolabilne pa se pri korištenju recimo mikrotalasne peći uništavaju nakon 3 minuta na 80 stepeni Celzijusa.

Mesto na kojem salmonele ulaze u organizam je probavni sistem (feko-oralni način prenosa). Izvori infekcije su voda, školjke (zbog kontaminirane vode), mleko i mlečni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja, meso i mesni proizvodi (zbog kontaminacija tokom obrade). Uzročnici se iz stolice mogu dalje preneti hranom i vodom.

Budući da su kliconoše i bolesnici važan izvor infekcije, ne bi smeli rukovati hranom i treba strogo da se pridržavaju higijenskih mera. Salmoneloze, ali i kampilobakterioze se klinički manifestuju kao: gastroenteritis uz febrilitet, a u najgorem slučaju septički sindrom. Lečenje blažih oblika je simptomatsko u vidu nadoknade izgubljene tečnosti i elektrolita dok se antibiotska osim u najtežim slučajevima ne preporučuje jer može produžiti bolest i uzrokovati hronično stanje.

U cilju prevencije crevnih infekcija od velike je važnosti pridržavanje mera za sprečavanja prenosa infekcije: temeljno i redovno pranje ruku, termička obrada hrane, temeljno pranje voća i povrća.

Foto: Shutterstock

Produženi kovid 

Specifična epidemiološka situacija koja nas je pratila skoro pune protekle dve godine, i velikom broju ljudi koju preboleli kovid 19 infekciju, te još većem broju koji čekaju vakcinaciju, a pri visokim temperaturama svakako nalaže poseban oprez.

Pročitajte još:

Oni koji su preboleli infekciju za sobom nose posledice u vidu hroničnog i pojačanog umora, ali neki i otežanog disanja. Osim toga, kod takvih osoba je sigurno imunološki odgovor organizma „pomaknut“ ka hipoaktivnosti. U nedostatku saznanja o samom virusu, ne možemo isključiti ni hiperreaktivnost imnunološkog odgovora – kada prepoznaje vlastite organe kao strane, što vodi u autoimune bolesti i stanja ili pak njihovo pogoršanje.

Iz toga su razloga i otvorene i dobro funkcionišu post kovid ambulante gde se takvi bolesnici prate. Za sve one koji su preležali kovid infekciju kako u lakšem, tako i u težem obliku važe donekle slična pravila: ne preporučuju se teži fizički poslovi, već postepeno vraćanje kondicije laganim šetnjama i razgibavanjem u prirodi, naravno, skladno mogućnostima.

Zavisno od težine oboljenja, ali i starosti i komorbiditeta bolesnika nije moguće prepisati jedinstvenu formulu, tako da je bitno istaknuti da svaki pojedinac, ukoliko se želi vratiti u telesnu formu pre kovida, treba „da sluša“ svoje telo i mogućnosti i tako postepeno ide ka oporavku.

S druge strane, neću preskočiti ni da napomenem dobrobit morskog vazduha za sve one koji imaju prilike da borave u mestima uz more. Naime, morsko isparavanje je gotovo najbolje inhalacijsko sredstvo za olakšavanje disanja, odnosno doprinosi prohodnosti disajnih puteva, a upijanje D vitamina kroz kožu, smanjuje i upalni odgovor, odnosno, „umiruje“ imunološki sistem“.

***

Bonus video: Vakcina Moderna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Komentari

Vaš komentar