Dr Stojković: Šta može da se desi kad leti piješ ledenu vodu

Podeli:
hladna voda vrućian
Foto: Erik Isakson / Tetra Images / Profimedia

Hoće li se nešto opasno desiti u našem telu ako vrući na ovih 40 stepeni posegnemo za ledenom vodom iz frižidera? Ima li istine u tom mitu da leti ne treba piti hladnu vodu i šta je alternativa ako je tako, za portal Nova.rs priča dr Nikola Stojković.

„Ako zagrejani, znojavi, topli od visoke spoljašnje temperature popijete vrlo hladnu vodu, vrlo je verovatno da će vam se upaliti grlo i zaboleti vas, a moguće je i da ćete mati stomačnih problema“, priča za portal Nova.rs dr Nikola Stojković.

Zaustavlja varenje

Naime, od hladne vode, zbog kontrasta temeprature grlo može da zaboli, a moguća je i konstipacija, ali i problemi s varenjem.

„Ako nakon obroka uzmete hladnu vodu, varenje će se usporiti. Posle jela sva krv takoreći ode u želudac da bi se hrana preradila, a kad popijete hladnu vodu, krvni sudovi se sužavaju i onda se zato varenje usporava“, kaže naš sagovornik.

hladna voda vrućina
Foto: york010 / Alamy / Profimedia

On napominje i da hladna voda nije problem ak nismo mnogo zagrejani, ako nismo tek završili, recimo, trening, i ako smo u stanu, a ne napolju, gde je vrelo. U suprotnom nije preporučljva, iako, kako kaže dr Stojković, sem bolnog grla i stomačnih tegoba, većih komplikaicja zbog ledene vode ne bi trebalo da bude.

Ključ je u krvnim sudovima

Zato je tu, s druge strane, topla, odnosno mlaka voda koja odlično suzbija žeđ, mada mnogima to deluje nelogično.

„To jeste dobra preporuka – da je u vrelim danima bolje se rashladiti vodom sobne temperature i mlakim čajem nego hladnom vodom. Topla voda fino suzbija žeđ i podstiče varenje. Ona pomaže i kod glavobolje i upale, kod menstrualnih grčeva. A ono uvreženo mišljenje da leti treba uzimati hladne napitke je pogrešno – tako se nećemo rashladiti.“

A kako taj mehanizam u našem telu funkcioniše, pa mu leti više godi toplo, a ne hladno i bolje nas rashladi mlak čaj nego neki ledeni napitak?

„Naš organizam se hladi tako što širenjem krvnih sudova otpušta višak toplote. A kada popijemo nešto hladno, ti krvni sudovi se skupljaju i samim tim se onemogući oslobađanje toplote“, objašnjava doktor zašto uz hladno piće ne možemo da se rashladimo.

Pročitajte još:

Dakle, ledena voda po visokim temperaturama najverovatnije nam neće mnogo naškoditi, sem bolnog grla i stomačnih tegoba, ali neće nam ni pomoći kod žege jer se uz nju ne možemo rashladiti.

Za kraj dr Nikola Stojković podseća koliko je da hidratacija, posebno u ovim letnjim mesecima, bitna.

„Dosta tečnosti se gubi putem znoja, pa je treba nadoknaditi. Ipak, ne treba takoreći ispirati bubrege, tj. piti enormne količine vode, već piti tečnosti u skladu sa konstitucijom organizma.“

Koliko vode dnevno piti

Uvreženo mišljenje je da nam treba oko dva litra vode dnevno, s tim što ne treba isto tečnosti osobi od 50 i osobi od 100 kg. Zato je tu jedna zgodna formula: Izmerite svoju težinu. Broj kilograma pomnožite sa brojem koji odgovara vašim godinama: ako imate do 30 godina, pomnožite težinu sa 40; ako imate od 30 do 55 godina, pomnožite sa 35; ako ste stariji od 55, pomnožite težinu sa 30. Dobijeni broj podelite sa 226,4 i dobićete koliko čaša vode treba da popijete dnevno. Dakle, na primer, osoba od 70 kilograma i 32 godine starosti trebalo bi da popije 10,8 čaša vode dnevno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar