Lekovi za sve koje uvek treba imati u kući

Podeli:
lekovi za sve
Foto: A Linscott / Alamy / Alamy / Profimedia

U svakoj kući treba da se nađu lekovi i medicinski preparati za koje oduvek znamo da su nekako – za sve, poput jekoderma, Pavlovićeve masti, brufena, flogocida. I za celu porodicu. Pomažu i kad se opečemo, i kad izgorimo na suncu, i kad se beba ojede, i kad nas izujedaju komarci, i kad nas prosto sve boli.

Jekoderm

Čuvena mast jekoderm se primenjuje za negu kože, pres vgega kad izgorimo na suncu. Dobra je i za zdravu, osetljivu kožu, zatim kod iritacija i ojeda, posebno na pregibima, izazvanih trenjem ili prekomernim znojenjem, kao i kod iritacija i ojeda kože beba. Pomaže i za negu suve, perutave i ispucale kože.

Flogocid

Prvenstveno je namenjena za tretiranje dekubitusa, tj. rana od dugog ležanja, a zatim za ekceme, za hemoroide, kod uraslih dlaka i noktiju. Pomaže i kad iskoči bubuljica ili se pojavi akna, kad se kod beba jave crvenilo i osip kože. Flogocid je dobar i za opekotine i promrzline, a i umiruje svrab, otok i peckanje kod ujeda insekata.

Sinopen

Ono što je nekada bio fenergan, danas je sinopen – sredstvo za celu porodicu koje pomaže kod ujeda insekata. Dakle, kad vas izujedaju komarci i ostale napasti, od pomoći može da bude krema koja i nema baš primaljiv miris, ali radi posao. Sadrži antihistaminik koji sprečava alergijske reakcije. Sinopen mast smiruje, odnosno uklanja svrab već desetak minuta nakon primene, pa ima lokalno anestetsko delovanje.

Šaljić, Jomelop

Jomelop je nadaleko čuvena mast od etarskih ulja i ekstrakata lekovitog bilja koja ima antiupalno, antimikrobno, analgetičko dejstvo. Sadrži i pčelinji vosak i maslinovo ulje, pa potpomaže brže zarastanje rana, pomaže kod opekotina i kod ožiljaka. Posebno je dragocen roditeljima s malom decom.

Pročitajte još:

Pavlovićeva mast

Koristi se za svakodnevnu negu i zaštitu kože bebe kako bi se sprečio kontakt sastojaka urina, znoja i fecesa sa nežnom i osetljivom bebinom kožom.
Pored toga, štiti bebinu kožu od isušivanja i vlaži je. Danas je na tržištu nebrojeno kremica i preparata za negu bebe, ali Pavlovićeva mast je ostala i dalje sinonim za kvalitet.
Ova mast ima i antiupalno, umirujuće i blago antiseptično delovanje na osetljivu kožu beba.

Hidrociklin

Hidrociklin mast je antibiotik za dermatološku primenu. Smanjuje zapaljenja na koži, otoke, bol i svrab. Obično se koristi za lečenje ekcema, alergijskih zapaljenskih promena na koži posle kontakta sa nekim kozmetičkim preparatima, biljkama ili medikamentima, zatim pomaže kod alergijskog kontaktnog dermatitisa, kod uboda insekta.

Brufen

Brufen je postao sinonim za lek koji pomaže kad nešto zaboli. Pripada grupi lekova sa analgetskim i antiupalnim dejstvom. Koristi se za otklanjanje blagih do umerenih bolova i upale kod osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, otečenih zglobova, tetiva, bolova u donjem delu leđa, kod povreda mekog tkiva kao što su uganuća i istegnuća. Brufen tablete se takođe mogu upotrebljavati u terapiji bolnih stanja poput zubobolje, bolova nakon operativnih zahvata, bolnih menstruacija i glavobolje (uključujući migrenu).

Panadol

Panadol je blag analgetik i antipiretik – lek koji obično uzmemo kad imamo temperaturu ili osećamo bolove. Preporučuje se za kratkotrajno lečenje glavobolje, bolova u kostima i mišićima, menstrualnih bolova, zubobolje i za lečenje simtoma prehlade i gripa.

Može se koristiti i kod blagih do umerenih bolova povezanih sa osteoartritisom, koji je dijagnostikovao lekar.

Pre upotrebe bilo kod medicinskog preparata ili leka posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar