letnje ginekološke infekcije
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Koje ginekološke infekcije su posebno izražene leti, kako ih prepoznati, ali i kako ih sprečiti, za portal Nova.rs priča dr Mima Fazlagić, ginekološkinja.

Za početak, doktorka priča koji su to najčešći letnji ginekološki problemi i zašto se javljaju.

„Najčešće su gljivice. One se jave kad se promeni pH vrednost vagine, obično kad smo predugo u vlažnom. Inače, gljivice su sastavni deo flore, ali kad im se obezbede dobri uslovi, pH bude oko 7, umesto 4,5 koliko treba da bude, i onda se one umnože.“

Promena sekreta prvi simptom

Dakle, gljivice koje su inače u vagnalnoj flori naprave problem kada se previše razmnože. To se obično desi zbog vlažne odeće, hemikalija u bazenu, morske vode, kao i preterane upotrebe sredstava za intimnu higijenu.

Tada se jave simptomi po kojima je moguće prepoznati ginekološku infekciju.

„Sekret tada promeni boju, miris i izgled i po tome se najčešće prepoznaje ginekološka infekcija“, kaže dr Fazlagić.

Osim toga, mogće promene su i peckanje, svrab, bol u intimnoj regiji.

U tom slučaju, ali i zbog bilo koje druge ginekološke tegobe, treba se javiti lekaru kako bi uzeo odgovarajuće briseve i dao adekvatnu terapiju.

Vaginalni probiotici – preventiva na moru

Doktorka Fazlagić priča i šta može da pomogne, odnosno šta možemo sa sobom poneti na letovanje kako nam ginekološke infekcije ne bi pokvarile odmor.

„Možete sa sobom poneti vaginalne probiotike kao preventivu i njih možete uzeti u apoteci i koristiti prema uputstvu. Oni čuvaju pH vagine i daju dobre bakterije.“

Pročitajte još:

Dobro ih je koristiti i jer se desi da ginekološka infekcija dođe, a ne pokaže nikakve simptome.

A da infekcija ne bi ni došla, doktorka Fazlagić napominje i da je važno voditi računa o odeći tokom leta kako bi se ginekološke infekcije predupredile.

„Vrlo je važno posle kupanja u bazenu ili moru obući suv veš, i to pamučni, ne sintetički, ili drugi suv kupaći jer baš vlaga podstiče razvoj gljivica. Posebno treba da vode računa žene koje znaju da su osetljivije i trudnice.“

Pritom, jako je bitno ne praviti grešku koja se mnogim ženama često ponovi – nemojte dugo sedeti u mokrom kupaćem.

To je odlično tlo za razvoj gljivica i, zato kad izađete iz vode, neka vam ne bude teško da se presvučete na briznu. Trebaće vam minut, a značiće mnogo.

Takođe, da bi leto prošlo bez dosadnih infekcija, važno je i održavati imuntet, a to ćete nabolje uspeti uz dosta voća i povrća, ali i dovoljno vode tokom dana.

Gledajte i da ne koristite sredstva za intimnu higijenu sa parfemima jer mogu da izazovu iritacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar