(GRAFIKA) Prepoznaj odmah da li je korona, grip ili prehlada

Zdravlje 30. sep. 202014:28 > 15:1011 komentara
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Zima stiže, a nikada nije delovala zlokobnije nego sad. Koronavirus pridružuje se sezonskim tegobama poput gripa i prehlade, pa je više nego ikada važno da naučimo da razlikujemo simptome ovih bolesti.

Da li će se sudariti korona i grip i tako stvoriti novu veliku zdravstvenu krizu, ostaje da vidimo. Međutim, ono što je sigurno je su prehlada i grip česte tegobe u hladnijim mesecima, a ne deluje kao da će kovid 19 u skorije vreme biti iskorenjena bolest.

Ono što svakako otežava situaciju je što sve tri bolesti imaju jako slične simptome, pa ljudi koji se inficiraju koronavirusom lako mogu da ga šire jer su ga pomešali sa gripom ili prehladom. Zbog toga je veoma važno znati razliku između simptoma, a najlakše je da to proverite prateći našu tabelu s početka teksta.

Koronavirus ili kovid 19

Najčešći simptomi koronavirusa su groznica – temperatura od 37,8 ° C, uporni kašalj (obično suv) i gubitak čula ukusa i / ili mirisa. Pacijenti takođe ponekad mogu patiti od umora, bolova u grlu, glavobolje i otežanog disanja. Proliv i curenje ili začepljen nos su retki.

Pročitajte još:

Prehlada

Najčešći simptomi prehlade su kijanje, bolovi, izačepljeni nos koji curi i bolovi u grlu. Može se javiti blagi kašalj. Ponekad se javlja i umor, a retko groznica ili glavobolja. Prehlada ne izaziva dijareju. Kod prehlade obično dolazi do postepene pojave simptoma.

Grip

Grip se najčešće sastoji od groznice, umora, suvog kašlja, bolova i glavobolje. Pacijenti će ponekad doživeti curenje nosa ili začepljenje, kao i upalu grla. Proliv se ponekad može javiti kod dece. Obično nema kijanja , ali može se razviti ozbiljno otežano disanje, a simptomi se obično brzo javljaju.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar