Podeli
Foto: Shutterstock, Facebook/Aleksandar Ivković

Mnogi jesen i zimu čekaju sa zebnjom - jer se još uvek ne zna šta se može dogoditi kada se sudari aktuelna pandemija koronavirusa i sezonske virusne bolesti koja se uglavnom javljaju u hladnijim godišnjim dobima. Niški radiolog Aleksandar Ivković podelio je svoja razmišljanja o sudaru korone i gripa.

Ivković se trudi da na svom blogu “Ljudi i ostale laži” pobije razne teorije zavere koje kruže od pojave koronavirusa, ali da sa naučne strane prognozira dalji tok pandemije.

Pisao je i o svom ličnom iskustvu kovida 19, jer je virus preležao, ali i o iskustvima iz lekarske prakse.

Sada je pokušao da objasni šta se može dogoditi ako se “sudare” korona i grip. Njegovu objavu prenosimo u celosti.

Pročitajte još:

“U toku je epidemija kovida 19. Epidemija, uprkos prognozama nekih stručnjaka, ne staje. Kao da je dobila novu energiju. Broj zvaničnih smrti se bliži prvom milionu. Značajno povećanje smrtnosti u svim državama ukazuje da su brojke možda i 50% veće. Dovoljno je pogledati procente i uporediti. Neću sada ulaziti u razloge za prikrivanja, nisu medicinski, politički su. Uvek sam bio mišljenja da je istina u medicini presudna, svako laganje stvara nove, nepotrebne, smrti.

Kada se zahukta jesen počeće i epidemija gripa. Ove godine se očekuju četiri različita virusa gripa:

A/Hawaii/70/2019 (H1N1)pdm09 virus
A/Hong Kong/45/2019 (H3N2) virus
B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)- virus
B/Phuket/3073/2013 (Yamagata lineage) virus

Moguće da će biti više različitih scenarija.

1. Kovid-19 prestaje pre gripa. Ovo bi bilo idealno ali nema nikakvih indicija da će se tako desiti. Virus SARS-2 ne slabi, aktivnost mu je ista i leti i zimi. Kod nas je izgleda napravio haos juna i jula. Pravu istinu ćemo možda saznati, nekada. Onda bi situacija bila kao kod svake epidemije gripa, što nam je poznato.

2. Grip ne pravi epidemiju zbog mera koje su uvedene zbog kovida-19. Ostaje nam samo da nastavimo borbu protiv kovida-19, kako znamo i umemo.

3. Zbog mera ne dolazi do bujanja epidemija. Nema bolesnih, odnosno samo sporadični slučajevi. Svi to priželjkujemo ali nema osnova da mislimo da će biti tako.

4. Obe epidemije istovremeno besne. Ovo je najgori scenario. Trudiću se da ga objasnim najbolje što umem.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Šta je najgore što se može desiti? 

Pretrpane bolnice, nejasna razlika između obolelih. Dijagnostički haos. Medicinsko osoblje oboljeva od obe bolesti. Nema mesta u bolnicama, nema ni osoblja. Ono što ostane zdravo nije uopšte verzirano za lečenje epidemija. Zbog velikog broja obolelih skoro ništa ne radi. Poslodavci prisiljavaju bolesne da dolaze na posao.

Opet su moguće četiri varijante:

1. pojedinac koji je zdrav i ne razboli se.

2. pacijent koji prvo oboli od kovida – 19 a nakon par dana ili nedelja od gripa

3. pacijent koji prvo oboli od gripa a nakon toga od kovida -19

4. pacijent koji istovremeno ima obe bolesti

Pročitajte još:

Svaka od ovih mogućnosti je verovatna. Pored toga moramo imati još neke podatke. Obično ih svi zaborave. I grip i kovid -19 dolaze u pratnji drugih virusa. Kovid – 19 malo ređe, smatra se da se to dešava u oko 20% pacijenata (taman brojka ozbiljno bolesnih) uglavnom rinovirusi, enterovirusi i metapneumovirus, kao i RSV, ređe adenovirusi ali često druge korone, svi tipovi. Grip, posebno H1N1 dolazi sa NL63, koji spada u grupu koronavirusa.

Ne znam kako bi izgledalo ako pacijent istovremeno ima oba virusa. Moguće je da bi jedan bio dominantan, bez uticaja drugog na zdravlje. Ukoliko bi oba bila u punoj snazi verovatnoća preživljavanja bi bila manja.

Ono što vidim kao realnu mogućnost je zaražavanje jednom bolešću, slabljenje imuniteta i nakon toga nastupa druga. Organizam skoro bez odbrane.

respirator
Foto: EPA-EFE / CLEMENS BILAN

Dijagnostički košmar. Dođe pacijent u prvoj fazi bolesti i ne može da se razlikuje o kom virusu se radi. Dešavaće se. Kao što se kod kovida redovno dešava da zaražene smeste na kardiologiju.

I pored svega ovoga i dalje će biti onih koji će pozivati da se ne nose maske, ne peru ruke, ne drži distanca. Tvrdiće da umiru samo oni koji bi umrli i bez bolesti, tvrdiće da nema obdukcija i da zato ne može da se zna od čega umiru pacijenti u sred epidemije sa svim znacima bolesti, sa testovima, radiološkim nalazima, merenjima saturacije, raznim drugim analizama i lečenjem od desetak dana. Ni ne znaju šta su obdukcije.

Možete slobodno slušati takve. Nude vam bolest i smrt. Argumente ne nude, nemaju ih. Užasavaju se znanja i učenja. Šansa da se razbolite raste, a samim tim i šansa da u samrtnom ropcu shvatite da ste ispali magarci”, napisao je Ivković.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar