Kokosovo mleko
Foto: Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

Kokosovo mleko je jedna od najpopularnijih biljnih alternativa klasičnom mleku. Međutim, ovo mleko ima poprilično kalorija i zasićenih masnoća, što može da ima negativne efekte na zdravlje.

Šta je kokosovo mleko

Ovo mleko potiče, što je logično, od kokosa. Otvorite zreli kokosov orah da biste iznutra pronašli belo meso. Meso se usitni i pomeša sa vodom, a zatim procedi da bi se dobilo kremasto mleko, prenosi N1.

Postoje razlike između napitaka od kokosovog mleka koje sipate u kafu, čaj i druge napitke i kokosovog mleka koje se koristi za kuvanje. Procenat kokosa u vodi može da se razlikuje od vrste do vrste, a često se dodaju i drugi sastojci, piše The Healthy.

„Mlečni napici često sadrže i dodatni ukus, sredstva za zgušnjavanje i stabilizatore, pa se smatraju više prerađenim“, kaže nutricionisat Melina B. Džampolis.

Ali ne treba mešati nijednu vrstu kokosovog mleka sa kokosovom vodom – to je tečnost koja se prirodno nalazi u mladim zelenim kokosima. Kokosova voda sadrži oko 95 odsto vode, a siromašna je kalorijama i mastima.

Iako sadrži elektrolite poput kalijuma i natrijuma i može da se koristi kao alternativa sportskim pićima za rehidrataciju, kokosova voda obično ima niže nivoe određenih hranjivih sastojaka u odnosu na kokosovo mleko.

Jedan od glavnih načina na koji se dve vrste kokosovog mleka razlikuju jeste prehrambena vrednost.

„Na primer, jedna šoljica konzerviranog kokosovog mleka ima šest puta više kalorija od šoljice zaslađenog kokosovog napitka“, kaže nutricionista Daniel Gafen.

Pročitajte još:

Blagodeti kokosovog mleka

Razni proizvodi od kokosovog mleka mogu da imaju različite zdravstvene dobrobiti, ali nema dovoljno istraživanja posebno o konzerviranom kokosovom mleku.

Može da smanji upalu

Laurinska kiselina je vrsta masti koja se nalazi u kokosovom orahu. A neka istraživanja ukazuju na to da bi mogla da pomogne imunološkom sistemu, zahvaljujući svojim protivupalnim i antimikrobnim svojstvima, kaže Gafen.

„Kokosovi proizvodi bogati su laurinskom kiselinom, za koju se pokazalo da je antimikrobna i da može da poboljša zdravlje creva“, kaže nutricionistički psihijatar dr Uma Naido.

Dobra je alternativa osobama koje su alergične na mleko

Ako imate alergiju na kravlje mleko, ne podnosite laktozu ili preferirate vegetarijansku, vegansku ili biljnu ishranu, napici od kokosovog mleka predstavljaju dobre alternative.

„Budući da je kokosovo mleko zapravo „mleko bez mleka“, njegova upotreba kao zamena za kravlje mleko može da pomogne onima s intolerancijom na laktozu ili alergijama na mleko“, objašnjava Gafen.

Važno je naglasiti da je kokosovo mleko siromašno proteinima.

Rizici ili nuspojave

Koliko god ukusno bilo konzervirano kokosovo mleko, ne može da se porekne da je ono visokokalorično. Ako želite da održite težinu ili skinete višak kilograma, konzumiranje kokosovog mleka možda nije najbolji izbor.

Može da povisi nivo holesterola

Budući da je kokosovo mleko bogato mastima, a posebno zasićenim mastima, njegovo konzumiranje može da poveća nivo holesterola.

„Kokosovo mleko sadrži dosta zasićenih masnoća, a zasićene masnoće povezane su sa povećanjem, takozvanog lošeg LDL holesterola i rizikom od srčanih bolesti“, kaže Gafen.

Naravno, ističe dr Naido, još uvek se raspravlja o tome da li može samo kokosovo mleko da povisi holesterol. Istraživači bi trebalo da sprovedu više studija kako bi razumeli efekte i odnos između konzumiranja kokosovog mleka i holesterola.

Moguća pojava alergija

Ako imate alergiju na orašaste plodove, možda bi trebalo da izbegavate kokosovo mleko.

„Mali procenat ljudi s alergijama na orašaste plodove takođe je alergično na kokos“, kaže Džodi Gribel, dečiji dijetetičar i savetnik za ishranu.

„Proteini koji se nalaze u kokosu slični su onima koji se nalaze u orašastim plodovima“, objašnjava Gafen.
Da li kokosovo mleko može da bude deo zdrave ishrane?

„Kao nutricionistički psihijatar, uvek predlažem ishranu bogatu biljnim vlakana, čistim proteinima i zdravim masnoćama, koja dokazano smanjuje simptome gotovo svih hroničnih bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa, gojaznosti i lošeg mentalnog stanja zdravlja“, objašnjava dr Naido.

U takvu vrstu ishrane se uklapa i povremeno korišćenje kokosovog mleka. Ali, važno je da konzumiranje bude umereno. Ako kokosovo mleko postane osnovni sastojak vaše ishrane, moglo bi da dođe do previelikog unosa kalorija kao i zasićenih masti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar