Koliko će nas koštati vakcine protiv korone

Zdravlje 18. nov. 202016:42 > 17:36
Podeli:
Vakcina
Foto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

Poslednjih dana priča se o nekoliko vakcina koje su se dobro pokazale, ali cene im variraju.

Moderna

Američka kompanija Moderna upravo je objavila da njihova vakcina protiv kovida 19 pokazuje 95% efikasnosti, te da će u SAD biti na raspolaganju 20 miliona doza. Ranije je Moderna najavljivala da će cena vakcine omogućiti široku dostupnost, a u avgustu je precizirala da će naplaćivati između 32 i 37 dolara po dozi.

Fajzer-Bajontek

Svet već danima bruji o Fajzerovoj vakcini, a u iščekivanju dozvole, CNBC piše da će kompanije navodno naplaćivati 20 dolara po dozi. Predsednik Srbije Alesandar Vučić je ranije najavio i da će vakcina biti besplatna i da će je dobiti medicinski radnici, kao obaveznu, jer su oni najizloženiji, zatim policija i vojska, a potom i svi ostali.

Pročitajte još:

AstraZeneka-Oksford

Farmaceutski gigant AstraZeneka objavio je da bi vakcina protiv koronavirusa koju je razvio u saradnji s Oksfordom mogla biti spremna krajem decembra, a prema Financial Timesu koštaće svega tri-četiri dolara. Kompanija je objavila da ne računa na profit tokom pandemije.

Džonson i Džonson

Uprkos problemima tokom testiranja Džonson i Džonson vakcine, ona još nije ispala iz igre, a procena je da će koštati oko 10 dolara po dozi.

Sputnik V

Ruska vakcina Sputnjik V probila je led kao prva registrovana vakcina za koronavirus i takođe joj je efikasnost preko 90 odsto, a navodno će biti jeftinija nego druge. Ranija procena bila je oko 10 dolara po dozi.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar