Neprijatno, al podnošljivo: Bila sam zamorče Moderna vakcine

Zdravlje 17. nov. 202015:11 > 15:15
Podeli:
vakcina za koronu
Foto: instagram/elle_hardy

Novinarka El Kardi bila je volonter u okviru treće faze ispitivanja eksperimentalne vakcine za koronu kompanije Moderna, koja nas je nedavno obradovala vešću da je njihova vakcina efikasna 94,5 odsto. El je nakon svega podelila svoja iskustva i opisala kako je to biti deo ispitivanja vakcine koja može da promeni svet.

„Volela bih da mogu da kažem da sam postala volonter za Moderninu vakcinu zbog opšteg dobra, ali jednostavno samo sam poželela da se zaštitim od korone“, kaže El, koja je pre nekoliko godina učestvovala i u ispitivanju vakcine za antraks jer je bila – švorc.

Pročitajte još:

El je inače iz Australije, ali radi u Americi kao novinar. Na putovanjima na toj relaciji od početka godine ona je nekako uspela da se sačuva od korone, ali više nije želela da reskira, posebno jer je zdravstvena nega u SAD paprena i to ju je više brinulo nego da će se zaraziti koronom.

„Pre nego što je testiranje počelo, morala sam da uradim brojne analize kako bi lekari videli da sam zdrava, čak sam uradila i test na trudnoću. Kazali su mi da su šanse 50/50 da dobijem vakcinu ili placebo. Ceo proces dobijanja prve vakcine trajao je tri sata i na kraju su mi platili 150 dolara. Narednih sedam dana posle vakcine svakog dana sam popunjavala upitnik na aplikaciji, merila sam temperaturu i pratila druge simptome, a na kraju svake nedelje bi me pozvao doktor da vidi da li sam dobro“, kaže El za sajt Businessinsider.com.

Nuspojave neprijatne, ali podnošljive

„Nisam bila u punoj snazi nekoliko dana nakon vakcine, osećala sam kao da će da me obori grip, ali to nije uticalo na moj posao niti uopšte na moje aktivnosti. Mesto na ramenu gde sam dobila injekciju je malo oteklo i bilo upaljeno nekoliko dana, pa nisam mogla da ležim na toj strani niti da držim šolju kafe tom rukom“, kaže El i napominje da je sličnu reakciju imala i kada je u srednjoj školi primila MMR vakcinu.

Zato je, kako kaže, bila ubeđena da je zaista primila vakcinu, a ne placebo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by elle hardy (@elle_hardy)


Posle četiri dana svi ti simptomi su nestali, a revakcina 28 dana kasnije je prošla sa skoro istim propratnim pojavama, s tim što su one prošle brže, za oko 48 sati.

„Bila sam vrlo znatiželjna, pa sam uradila test na antitela. Preko leta sam pre svega ovoga već radila jedan i bio je negativan. A sad je bio pozitivan! Naravno, to ne znači da je baš zbog vakcine, ali ni ja ni bilo ko iz mog okruženja pre toga nismo imali nikakve simptome kovida 19.“

I mada je vrlo srećna jer sada ima antitela, što znači da je, bar neko vreme, imuna na kovid, El kaže da se i dalje pridržava mera, pa nosi masku i izbegava prostore sa slabom ventilacijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by elle hardy (@elle_hardy)


Za kraj El ističe da antitela ne znače da smo sasvim bezbedni jer se pokazalo da ona vremenom nestaju i da je poenta vakcine da se vidi da li ona može da spreči koronu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar