„Vakcina protiv korone kompanije Moderna 95 odsto efikasna“

Zdravlje 16. nov. 202013:03 > 13:27
Podeli:
vakcina za koronu
Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Američka kompanija Moderna upravo je objavila da njihova vakcina protiv kovida 19 pokazuje 95% efikasnosti.

Moderna kaže da je ovo „sjajan dan“ i planiraju da podnesu zahtev za odobrenje za upotrebu vakcine u narednih nekoliko nedelja.

Pročitajte još:

Međutim, ovo su još uvek rani podaci, a ključna pitanja ostaju bez odgovora, piše BBC.

U ispitivanju je učestvovalo 30.000 ljudi u SAD-u, a polovini su date dve doze vakcine, u razmaku od četiri nedelje. Ostali su dobili lažne injekcije.

Analiza je zasnovana na prvih 95 koji su razvili simptome kovida 19. Samo pet osoba sa kovidom 19 primilo je vakcinu, a 90 je dobilo lažnu vakcinu. Kompanija kaže da vakcina štiti 94.5%.

Podaci takođe pokazuju da je među ispitanicima bilo 11 onih sa teškim oblikom kovida, ali nijedna osoba koja je primila vakcinu nije razvila teži oblik bolesti.

„Ukupna efikasnost je izvanredna … ovo je sjajan dan“, rekao je Tal Zaks, glavni medicinski službenik u Moderni, za BBC News.

Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Još uvek ne znamo koliko dugo traje imunitet koji pruža ova vakcina, jer se ispitanici moraju pratiti duži period kako bismo imali odgovor na to pitanje.  Takođe ne postoje podaci o tome kakva je efikasnost vakcine kod starijih osoba, koje su u najvećem riziku od smrtnog ishoda kovida 19.

Međutim,  Tal Zaks je za BBC rekao da njihovi dosadašnji podaci sugerišu da vakcina „ne gubi efekat“ u odnosu na godine pacijenata.

Ali, nije poznato da li vakcina samo sprečava razvoj težeg oblika kovida, ili samo sprečava da osoba zarazi druge.

Sva ova pitanja će uticati na to kako se koristi ova vakcina protiv koronavirusa.

Nakon injekcije kod nekih pacijenata zabeleženi su kratkotrajni umor, glavobolja i bol.

Pročitajte još:

„Ovi efekti su ono što bismo očekivali od vakcine koja deluje i izaziva dobar imunološki odgovor“, rekao je profesor Piter Openšo sa Imperial College London.

Moderna kaže da će u SAD biti na raspolaganju 20 miliona doza. Kompanija se nada da će sledeće godine imati na raspolaganju do milijardu doza za upotrebu širom sveta, a planira da zatraži odobrenje i u drugim zemljama.

Razvili su „RNK vakcinu“ – to znači da se deo genetskog koda koronavirusa ubrizgava u telo. Onda telo počinje da proizvodi virusne proteine, ali ne i ceo virus, što je dovoljno za osposobljavanje imunološkog sistema za napad.

Trebalo bi da obuči telo da stvara i antitela i T-ćelije za borbu protiv koronavirusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar