Kad se treba testirati PCR-om, a kad brzim antigenskim?

Zdravlje 22. jan. 202210:27
Podeli:
pcr
Kada ti treba PCR a kada brzi antigenski test? Foto: BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia

PCR test se često smatra zlatnim standardom u detektiranju infekcije koronavirusom. To je test koji neki poslodavci žele da njihovi zaposleni obave nakon što se oporave od koronavirusa, a koriste se i za slobodna putovanja te okončanje izolacije. Ipak, stručnjaci kažu da PCR testovi nisu najbolji za svaku situaciju.

PCR testovi mogu detektovati deliće genetskog materijala koronavirusa u uzorku uzetog iz čoveka. Test funkcioniše tako što vrši amplifikaciju odnosno kopira taj genetski materijal ako je prisutan u uzorku osobe, pojašnjava Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Upravo ta mogućnost amplifikacije omogućava tom testu da detektira vrlo sitne delove virusa u telu, što ih čini visokoosetljivim u dijagnostikovanju covida-19, donosi CDC. Iako osetljivost testa može biti pozitivna za detekciju koronavirusa nakon nedavnog izlaganja virusu, to takođe znači da rezultat PCR-a može biti pozitivan i nakon što više niste zarazni.

“PCR test može pokazati da ste pozitivni na koronavirus tri ili četiri nedelje nakon što ste se oporavili zato što detektuje zarazu koja je prošla i male deliće virusa koji se i dalje umnožavaju”, tvrdi CNN-ova medicinska analitičarka doktorka Liana Ven.

“Sedam do deset dana nakon zaraze, PCR nije prikladan test”, tvrdi ona.

Kad se treba testirati PCR testom?

“Pravo vreme za testiranje PCR-om je kad znate da ste imali kontakt s osobom suspektnom na koronavirus koja ima simptome i kad želite saznati da li ste se i vi zarazili”, govori dr. Albert Ko, profesor u školi javnog zdravlja univerziteta Jejl.

“Spoznaja jeste li se zarazili koronavirusa u što ranijoj fazi možemo vam pomoći otkriti jeste li zarazni za druge ljude, što reći vašim bliskim kontaktima za njihovu ličnu sigurnost i možete to podeliti sa svojim lekarom opšte prakse kako biste mogli s njim razgovarati o simptomima, te kako bi vam mogao prepisati terapiju ako je ona potrebna”, govori epidemiološkinja Emili Somers.

Kad se treba testirati brzim antigenskim testom?

Suprotno onome što neki misle da je najbolje, brzi antigenski test je ono što vam treba nakon što bolujete od covida-19 više dana i želite potvrditi da više niste zarazni za druge ljude.

“Zaražen” znači da imam virus u sebi, a “zarazan” znači da lučim dovoljno virusa da mogu zaraziti nekog drugog”, pojašnjava doktor Ko.

Trenutne smernice CDC-a za izolaciju kažu da ljudi koji imaju pristup testovima i žele ga napraviti, najbolji pristup bi bio da obave brzi antigenski test na kraju njihove petodnevne izolacije. Oni koji su pozitivni i u tom trenutku, trebalo bi da ostanu u izolaciji do desetog dana otkad su simptomi počeli. Osobe koje su negativne mogu prekinuti s izolacijom, ali trebalo bi da nose masku sve do desetog dana od pojave simptoma, prenosi N1.hr.

“Iako brzi antigenski test ima nižu osetljivost i inferioriran je PCR testu u otkrivanju zaraze zbog svoje niže osetljivosti, on otkriva viruse samo kad su prisutni u većem broju i verovatno otkriva da ste više zarazni”, objašnjava Ko.

***

Bonus video: U redovima ispred kovid ambulanti po debelom minusu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Vaš komentar