Nije jednokratna: Stručnjaci otkrivaju koliko zapravo sme da se nosi N95 maska

Zdravlje 19. jan. 202207:51
Podeli:
n95 maska
Stručnjaci otkrivaju kako se koristi N95, Foto: Antwon McMullen / Alamy / Alamy / Profimedia

Spremni ste da zamenite svoje stare platnene maske za N95, kao što mnogi stručnjaci preporučuju, ali viša cena i napomena – „za jednokratnu upotrebu“ – vas malo odvraćaju od ideje? Zato stručnjaci otkrivaju koliko dugo zaista možete da nosite N95, a da i dalje zaštitite sebe i druge od rizika od zaraze koronavirusom.

„Materijal maske N95 i sposobnost filtriranja neće „izgubiti funkciju osim ako je fizički ne protrljate ili je probušite. Morali biste da budete u zaista zagađenom vazduhu nekoliko dana pre nego što izgubi sposobnost da filtrira čestice. Dakle, zaista možete da ih nosite dugo vremena“, rekla je Linzi Mar, profesorka građevinskog i ekološkog inženjerstva na Virginia Tech.

Potvrdila je da je ljudi mogu nositi oko 40 sati, te da će se pre isprljati ili će trake postati labave nego što će maska izgubiti sposobnost filtriranja.

„Razlog zašto su maske N95 označene kao jednokratne je zato što su kategorisane kao medicinske maske“, objasnila je Erin Bromaž, vanredna profesorka biologije na Univerzitetu Masačusets Dartmut. Naime, u medicinskim ustanovama, zdravstveni radnici češće menjaju maske kako bi izbegli unakrsnu kontaminaciju sobe za pacijente opremom koju su nosili tokom rada sa zaraženom osobom.

Evo šta još treba da znate o bezbednom nošenju i ponovnoj upotrebi N95 maski.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto N95?

U poređenju sa platnenim maskama, pravilno postavljene N95 bolje sprečavaju da sitne čestice uđu u vaš nos ili usta zahvaljujući određenim materijalima – kao što su polipropilenska vlakna – koji deluju i kao mehanička i elektrostatička barijera vazduhu, koji je primarni pokretač infekcije koronavirusom.

Razlika između maski N95 i KN95 je u tome gde je maska sertifikovana, prema državnom zdravstvenom odeljenju Oklahome. SAD sertifikuje N95s, dok Kina odobrava KN95s.

Maske N95 „nisu napravljene za decu. Za stariju decu da, moj 10-godišnjak nosi N95 koja manje veličine (ali je namenjena odraslima)“, istakla je Mar.

Projekat N95 je deo National Clearinghouse koja radi na obezbeđivanju ravnopravnog pristupa ličnoj zaštitnoj opremi i testovima na koronavirus, a renomirana je kao izvor za maske N95 i KN95. S druge strane, treba znati i da su KF94 maske korejskog standarda.

„Svakako, za decu, KN95 ili KF94 će u proseku pružiti bolju zaštitu od hirurške maske ili platnene maske“, rekla je Mar.

Kada smemo ponovo da stavimo N95 – a kada ne

„Da biste ponovo koristili N95 maske što je bezbednije moguće, izbegavajte dodirivanje prednjeg spoljašnjeg dela maske kada je stavljate. Umesto toga, pokušajte da je uhvatite za ivice ili trake. Definitivno izbegavajte deo tačno ispred mesta gde dišete, na primer ispred nosa i usta“, rekla je Mar.

n95 maska
Kako pravilno da stavljate N95 masku, Foto: Sevenstock Studio / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema njenim tvrdnjama ove maske su zaista dizajnirane da podnose mnogo čestica i da dugo rade.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, ako ste bili izloženi zarazi – morate drugačije postupiti.

Moguće je da ste nesvesno bili u blizini zaražene osobe u bilo kom drugom javnom prostoru – kao što je javni prevoz ili prodavnica – dok ste nosili masku N95. Držanje rastojanja od najmanje metar i po od drugih može pomoći u smanjenju rizika od Covid-19.

„Ako maska postane vlažna, vidljivo prljava, savijena, naborana ili na neki drugi način oštećena – uključujući fleke od šminke – morate je zameniti jer ovi uslovi mogu smanjiti efikasnost maske“, rekli su Mar i Bromaž.

Jedan od prvih pokazatelja da morate da je promenite, čak i ako i dalje izgleda lepo i čisto, je kad počnete da malo teže dišete, te kada vam se čini se da je napor sa svakim udahom veći.

Kako dezinfikovati N95 maske

Što duže i češće nosite masku N95, ona može postati kontaminiranija. Ali čestice će ‘umreti’ tokom nekoliko do nekoliko sati, tvrde stručnjaci, a čak i brže ako ostavite ostavite istu tu masku malo na suncu.

„Stvari poput temperature i sunčeve svetlosti imaju uticaja, ali ne treba da ih stavljate u rernu ili mikrotalasnu pećnicu“, kaže Bromaž.

„Pošto maske N95 imaju taj poseban statički naboj koji pomaže u filtriranju virusa i ne bi trebalo da perete maske, jer im to smanjuje dejstvo. Sve u svemu, rizik od kontaminacije pri ponovnoj upotrebi N95 maski je niži, i to mnogo manji nego da N95 ne nosite uopšte i udišete čestice“, istakla je Mar, a prenosi CNNHealth.

***

Bonus video: Manastir Meteori

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram