Bapski lekovi pod lupom lekara: Deluje li sirće kad skoči temperatura?

Podeli:
temperatura sirće
Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Kad skoči telesna temperatura, mnogi posegnu za lekovima iz prirode jer veruju da će oni pomoći. Ima li u tome smisla i deluje li jabukovo sirće kad skoči temperatura, za portal Nova.rs govori dr Nikola Stojković, lekar opšte medicine.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je među narodnim metodama koje se prenose s kolena na koleno s uverenjem da pomažu kad skoči temperatura – krpa se namoči u sirće, pa se stavi na čelo ili stopala i navodno izvuče toplotu.

Doktor Stojković otkriva ima li smisla koristiti sirće kod visoke temperature.

„Jabukovo sirće može da bude vrlo korisno u oblogama. Možete da ih stavite na čelo, možete da sirćetom masirate stopala i dlanove, ali i da stavite obloge na tabane. Uz sirće će se lakše osloboditi toplota iz tela, a to će dovesti do snižavanja telesne temperature“, kaže naš sagovornik.

Ipak, dr Stojković napominje da se kod visokih temperatura ne smemo nikako oslanjati samo na prirodne lekove, već da oni mogu da budu dodatno pomagalo kod onih nižih temperatura između 37 i 38 stepeni, koje nas lome, ali nisu mnogo opasne za organizam. Za one preko 38 svakako se treba obratiti lekaru koji će proceniti šta je najbolje rešenje.

Pročitajte još:

Takođe, doktor Nikola Stojković savetuje i kako oni s temperaturom treba da se ponašaju.

„Oni koji imaju povišenu temperaturu ne treba da borave u zagušljivim prostorijama, ne treba da se mnogo utopljavaju jer će to podići temperaturu, već to treba da bude lagana pamučna garderoba da bi se temperatura oslobađala. Savetuje se i tuširanje, koje možda tad nije prijatno, ali pravi razliku u temperaturi i donekle rashlađuje organizam. Pored toga, treba i dosta da se hidriraju, pre svega vodom, čajevima, kompotima i supicama jer organizam gubi dosta tečnosti. Posebno se dobro pokazao čaj od đumbira koji povećava znojenje i rashlađuje organizam“, kaže dr Stojković i zaključuje da su za snižavanje temperature najbolja kombinacija antipiretici i prirodni lekovi, uz obavezan unos dovoljno tečnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar