Profesorka Medicinskog fakulteta u penziji, pulmolog Dragana Jovanović napravila je za N1 kratak vodič za obolele od kovida 19 na osnovu koga oni mogu da procene sopstveno stanje i da se jave lekaru na vreme. Danima se ispred kovid ambulanti protežu redovi, u kojima su i oni koji osećaju najblaže simptome, a kojima bi vodič mogao da pomogne.

„Pacijenti koji stoje u redovima duže vreme, satima, u većem su riziku, i ako nemaju kovid, da obole. Najprikladnije bi bilo da se prva trijaža vrši telefonom, da ljudi mogu da nazovu umesto da dolaze direktno u ambulantu“, objašnjava profesorka Jovanović za N1.

Lekari, ili čak studenti medicine, bi, kako kaže, na osnovu simptoma mogli pacijentima da zakažu PCR i laboratorijsko tesiranje, ili,  ukoliko je potrebno, ambulantni pregled. Jovanović poručuje da ako su simptomi diskretni i podsećaju na prehladu, nema razloga da se odmah ide u dom zdravlja i može se eventualno privatno uraditi test na koronavirus.

Pročitajte još:

Ako se jave gubitak čula ukusa i mirisa intenzivna glavobolja, kašalj, malaksalost, verovatno je reč o infekciji koronavirusom, navodi sagovornica N1, a napominje da bi starije osobe, kao i one koje imaju kardiovaskularna oboljenja, oboljenja disajnih puteva, sistemske bolesti, maligne bolesti, u slučaju zaraze koronavirusom, morale odmah da se jave u dom zdravlja, čak i ako imaju blage simptome.

Pogledajte koji su koraci za samoprocenu simptoma i u kojim slučajevima se hitno treba javiti u kovid ambulantu.

Izvor: N1

Kada je reč o zaštitnim maskama, sagovornica N1 preporučuje N95 i N98 maske, jer hirurška maska, kako kaže, od zaraze omikron sojem štiti samo pet do sedam procenata.

Ceo vodič za obolele od kovida 19 profesorke Jovanović uz predloge jednostavnih mera unapređenja zdravstvene zaštite u doba omikron soja možete pročitati na sajtu N1.

***

Bonus video: Gužva ispred kovid ambulante Zemun

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram