Brazil koronavirus
Korona u Brazilu Foto:EPA-EFE/Genival Paparazzi

Brazilski P1 soj koronavirusa, odgovoran za porast smrtonosti od kovida-19 u toj latinoameričkoj zemlji, mutira na način koji će omogućiti lakše izbegavanje antitela, pokazalo je brazilsko naučno istraživanje.

Istraživanje varijante ili soja koji kruži Brazilom, a koje je sproveo institut za javno zdravstvo Fiokruz, pronašlo je mutacije u području šiljka virusa koji se koristi za ulazak i zarazu ljudskih ćelija.

Pa bi mutacije, upozorili su brazilski naučnici, mogle da učine virus otpornijim na vakcine koje ciljaju protein na šiljku, s potencijalno ozbiljnim posledicama na širenje bolesti u najmnogoljudnijoj naciji Latinske Amerike.

„Verujemo da je to još jedan mehanizam skrivanja koji virus stvara kako bi izbegao odgovor antitela“, rekao je Felipe Naveka, jedan od autora studije iz Fiokruza u amazonskom gradu Manausu, odakle se veruje da je varijanta P1 krenula.

Naveka je rekao da se promene čine sličnima mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti, protiv koje su, kako su neke studije pokazale, neke vakcine znatno smanjene efikasnosti.

Pročitajte još:

„To je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja da ubrzava svoju evoluciju“, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je varijanta P1 čak 2,5 puta zaraznija od izvornog koronavirusa i otpornija na antitela.

U utorak je Francuska obustavila sve letove za i iz Brazila nastojeći da spreči širenje te varijante.

Smatra se da je varijanta, koja je brzo postala dominantna u Brazilu, glavni faktor povećane smrtnosti.

Epidemijski talas u Brazilu takođe sve više pogađa mlađe ljude, a bolnički podaci pokazuju da je u martu više od polovine svih pacijenata bilo starosti do 40 godina.

Za Ester Sabino, naučnicu s medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, s obzirom na brz tempo prenosa virusa, mutacije varijante P1 nisu iznenađujuće.

„Ako imate visok nivo prenosa, kao što je trenutno u Brazilu, povećava se rizik od novih mutacija i varijanti“, rekla je.

Do sada su se vakcine, poput onih koje su razvili AstraZeneka i kineski Sinovak, pokazala efikasnim protiv brazilske varijante, ali Sabino je rekla da bi dalje mutacije to mogle dovesti u opasnost.

***

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram