Britanski soj hara Srbijom – koje vakcine su jače od njega

Zdravlje 11. mar. 202115:28 > 16:01
Podeli:
vakcina britanski soj
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Britanski soj koronavirusa ušao je i u našu populaciju, pa je moguće da je to delimčno razlog sve većeg broja zaraženih u poslednje vreme. Srećom, vakcine protiv korone, po svemu sudeći, deluju i na njega.

Danska studija nedavno je otkrila da su ljudi inficirani visokozaraznim britanskim sojem za 64 odsto pod većim rizikom da budu hospitalizovani. To je još jedna potvrda u nizu koja kaže da je novi soj pronađen u Britaniji znatno opasniji od starih sojeva korone.

Ipak, sudeći prema podacima koji nam pristižu, vakcine protiv korone dostupne u Srbiji efikasne su i protiv tog novog britanskog soja.

Fajzer

Vakcina Fajzer/Biontek zadržava u velikom delu svoju efikasnost i protiv glavnih mutacija koronavirusa koji izaziva kovid 19, engleskog i južnoafričkog soja, objavile su krajem januara te dve kompanije u saopštenju.

Testovi nisu pokazali potrebu za novom vakcinom u borbi protiv novih sojeva, navele su te dve kompanije.

Iz kompanija Fajzer/Biontek su dodali da će nastaviti da prate nove sojeve i da su spremni da reaguju ukoliko se te mutacije pokažu otporne na vakcinu.

Pročitajte još:

AstraZeneka

Vakcina protiv koronavirusa koju su zajednički razvili AstraZeneka i Univerzitet Oksford efikasna je i protiv novog, zaraznijeg britanskog soja virusa. Stručnjaci sa Oksforda su u studiji objavljenoj početkom februara naveli da je njihova vakcina 74,6 odsto efikasna protiv novog soja virusa koji je prvi put otkriven u Britaniji i poznat kao B.1.1.7, dok je protiv originalnog soja korone ova vakcina efikasna 84.

Ruska vakcina Sputnjik V

Ruske vakcine protiv koronavirusa efikasne su i protiv novih sojeva, rekao je početkom marta predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Prema izveštajima koje sam dobio, naše vakcine deluju i protiv tih sojeva, koji su izazvali veliki strah u Evropi, i ne samo u Evropi“, rekao je Putin na sastanku sa Veronikom Skvorcovom, šefom ruske Federalne medicinsko-biološke agencije.

Putin je tako naglasio da su testovi pokazali da su ruske vakcine efikasne protiv ovih sojeva, među kojima je i britanski, preneo je TASS.

Kineska vakcina Sinofarm

Prva odobrena kineska vakcina protiv kovida 19 efikasna je protiv novih sojeva koronavirusa, saopštila je farmaceutska grupa CNBG.

„Sadašnja mutacija virusa nije učinila vakcinu neefikasnom“, rekao je predsednik CNBG Jang Šijaoming za državnu televiziju.

Mrtva vakcina koju je razvila kompanija Sinofarm širokog je spektra i može unakrsno da neutrališe različite sojeve koronavirusa, uključujući i onaj koji je prvi put prijavljen u Velikoj Britaniji, dodao je Šijaoming.

*

Ova otkrića bude nadu da vodeće vakcine protiv korone nude bar neku vrstu zaštite protiv mutacija virusa koje se šire svetom, naročito jer naučnici upozoravaju da mutacije inače slabe delotvornost vakcina.

Raspoložive vakcine jesu dizajnirane protiv ranijih verzija koronavirusa, ali kako se vidi, naučnici veruju da deluju i protiv novih sojeva korone, između ostalog i britanskog.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar