Ne treba rizikovati.
Zavisno od toga kako se mleko čuva, na kojoj temperaturi i koliko masnoće sadrži te ima li konzervansa, može mu varirati rok trajanja, pa ga ponekad možete koristiti i kada mu prođe rok, ali s ribom, mesom ili sosevima ne treba rizikovati, piše Pun kufer.
Otprilike trećina proizvedene hrane u svetu završava kao otpad, što znači da se okvirno baci 2,5 milijardi tona hrane svake godine. Poražavajućem podatku ne idu u prilog ni rokovi trajanja otisnuti na namirnicama, koji na primer, u slučaju mleka ne moraju da znače da je ono pokvareno. Svestan toga da se kupci strogo drže datuma na pakovanjima, koji po zakonu moraju da budu na proizvodima, britanski supermarket Morrisons odlučio je da ohrabri ljude da se ne drže slepo rokova trajanja i oslone na svoj osećaj pre nego što bace mleko u đubre.
Oznaku „upotrebiti do“, zamenili su s „najbolje upotrebiti pre“ i napomenuli kupcima da pomirišu ili probaju mleko kako bi proverili da se nije pokvarilo. U zavisnosti od toga kako se mleko čuva, na kojoj temperaturi i koliko masnoće sadrži te ima li konzervansa, itekako mu može varirati rok trajanja.
Jogurt takođe može biti jestiv i nakon naznačenog roka trajanja, ali ga u slučaju tragova buđi obavezno treba baciti, a isto važi i za mlečne sireve. Kad je reč o jajima, ako sumnjate da više nisu dobra za jelo, najbolje ih je testirati: ubacite jaje u posudu s vodom, ako se spusti na dno, može se konzumirati, a ako pluta najbolje ga je baciti. Na spisku namirnica koje se ne mogu pokvariti su so, šećer, med, sirće i žestoka alkoholna pića, ali neke vrste hrane bolje je baciti kako ne bismo rizikovali zarazu i bolesti.
Ponekad se čini da senf i kečap mogu trajati večno, ali to što ih čuvamo u frižideru ne znači da su zaštićeni od bakterija. Takođe, rok trajanja smanjujemo i tako što, na primer, dok pravimo sendviče uronimo nož u umak, razmažemo ga i vratimo nož natrag u posudu. Ako primetite da voda pluta na površini namaza ili se boja promenila, bacite ih bez obzira na to koliko su vremena proveli u frižideru.
Bilo pakovane, ili domaće salate od mesa, krompira, ribe ili jaja uvek treba baciti ako im prođe rok trajanja. Domaća salata od tune, pod uslovom da je odmah nakon pripreme stavljena u frižider može u njemu stajati tri do pet dana pre nego što krene da se kvari. Imajte na umu da takva jela ne smeju biti na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
Sveže, neobrađene sokove koji su popularni među onima koji brinu o zdravlju, najbolje je popiti što pre nakon kupovine. Za razliku od tipičnih prerađenih sokova koji prolaze pasterizaciju kako bi se uništile štetne bakterije i produžio rok trajanja, prirodni sokovi lako nakupljaju bakterije. Neki ceđeni sokovi mogu trajati zatvoreni i 30 dana, ali obično ih treba potrošiti u roku od četiri dana. Ako želite da im produžite rok, možete ih pre toga zamrznuti.
S mesnim proizvodima treba biti posebno oprezan kada je reč o čuvanju i rokovima trajanja. Ako nećete kroz dan ili dva nakon kupovine pripremiti kupljeno meso, najbolje je da ga odmah zamrznete. Preporuka je da svežu ribu u frižideru čuvate samo jedan dan, piletinu i ćuretinu do dva dana, a svinjetinu i govedinu tri do pet dana maksimalno. Kuvano ili pečeno meso najbolje je potrošiti u tri dana. Mleveno meso se najbrže kvari, a posebno s njim treba biti oprezan leti pa se preporučuje da ga potrošite odmah nakon kupovine.
Ako kupujete matovilac, rukolu ili neko drugo zeleno lisnato povrće u pakovanjima, mudro je držati se roka trajanja – jer može sadržavati bakterije poput E. coli. Čak i ako na pakiranju piše da je povrće prethodno oprano, ako ste u prilici, ipak ga operite, za svaki slučaj.