Hrana za kolagen
Hrana za kolagen; Foto: Matt Lincoln / ImageSource / Profimedia

Hrana je oduvek imala ključnu ulogu kada je proizvodnja kolagena u pitanju. Zahvaljujući ovom proteinu koža izgleda mlađe, elastičnija je i ima bolju teksturu.

Mladalački izgled kože povezan je sa onim što jedete, a mnogo toga se svodi na kolagen. Kolagen je protein koji vašoj koži daje strukturu, elastičnost, a ako ga ima dovoljno bore se pojavljuju mnogo sporije, piše Pink Villa.

Pojedine namirnice mogu da utiču na povećanje prirodnu proizvodnju kolagena.

Piletina

Piletina sadrži vezivno tkivo zbog čega je ona primarni izvor kolagena. Pileći vrat i hrskavica bogat su izvor kolagena koji je dobar za kožu i zglobove. Dobri su i za lečenje artritisa.

Zbog toga, ukoliko jedete zdrave količine mesa u kombinaciji sa preporučenim dnevnim količinama povrća, tada vašoj koži pružate potrebne nutrijente za lep i mladolik izgled.

Paradajz

Paradajz je bogat izvor vitamina C koji je izuzetno bitan za proizvodnju kolagena. Čak i jedna jedina upotreba paradajza u vašem jelu može doprineti do 30 posto proizvodnje kolagena.

Paradajz se takođe može pohvaliti velikom količinom likopena, snažnim antioksidansom koji je važan za kožu.

Pročitajte još:

Belanca

Belanca sadrže vezivno tkivo koje ima ogromne količine prolina neophodnog za proizvodnju kolagena. Belanca je najbolje jesti za doručak.

Citrusi

Kolagen zahteva dosta vitamina C, a budući da su citrusi bogati vitaminom C, svakako se savetuje da ih što više uključite u ishranu.

Agrumi poput pomorandže, grejpfruta i imuna odlični su za letnje dane, a od njih možete da napravite izvrsnu letnju salatu.

Beli luk

Beli luk se može dodati u mnoga jela tokom kuvanja, a značajan je u proizvodnji kolagena.

***
Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)