Pijaca Zeleni venac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Niko ne želi da jede hranu kojoj je istekao rok. No, neke popularne namirnice znamo da čuvamo i mesecima, a evo kako ćete znati kada im ističe rok.

Paprike

Ovo povrće najbolje je jesti kada im je kora tvrda i kad nema nikakvih mrlja. Tad će biti slatke i uksune i najbolje ih je tada konzumirati. Ukus i teksturu gube kada smekšaju.

Luk

Luk koristimo u pripremi brojnih jela, a da bi vam duže trajao, potrebno ga je staviti odvojeno od krompira, na tamnije mesto ostave. Kada luk postane ljigav i premekan, više nije dobar za jelo.

Krompir

Ako primetite klice na krompiru, to nije problem te ga i dalje možete jesti. Znakovi koji otkrivaju da krompir nije više dobar su boja, miris i čvrstoća. Naime, ako je krompir mekan, u potpunosti jednake boje (bez imalo naznake zelene) i ako ispušta zemljani i blago plesnjivi miris, ne bi trebalo da ga jedete.

Beli luk

Beli luk je najbolje da jedete dok je tvrd na dodir, a čenovi su pomalo vlažni iznutra. Ako primetite tamne mrlje na belom luku, ili je postao suv i naboran, vreme je da ga bacite.

PROČITAJTE JOŠ:

Brokoli

Kada je jarko zelene boje, tada je najbolji trenutak da jedete ovo povrće. Čim primetite tamne mrlje i promenu iz zelene u žućkastu boju, znači da su se brokuli počeli kvariti i trunuti.

Krastavci

Ovo povrće ima jako visok sadržaj vode i zbog toga ga treba iskoristiti što pre. Krastavac koji se pokvaro biće mekan i imaće čudan miris, pa ga ne bi trebalo jesti, piše Reader’s digest.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram