Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Vakcinacija je započela u dosta zemalja i budi se nada za povratak u normalu. Međutim, svet je nedavno obišla vest da je jedan medicinski radnik ipak oboleo od kovida i nakon dobijene vakcine. Ne treba dizati paniku, već znati kako vakcina zapravo funkcioniše.

Nije iznenađenje da se oboli od kovida nakon prve vakcine, upozoravaju stručnjaci.

Metju V. (45) koji radi u bolnici u San Dijegu, primio je Fajzer / Bajontek vakcinu 18. decembra i rekao je za ABC News da je jedini neželjeni efekat vakcine koji je doživeo bila bol u ruci.

Pročitajte još:

Šest dana kasnije, nakon što je radio u smeni u kovid ambulanti, Metju je osetio groznicu, bolove u mišićima i umor. Ispostavilo se da je pozitivan na koronavirus.

Mnogi će se zapitati: kako je ovo moguće? Zapravo, primljena vakcina nam ne daje instant imunitet na virus, već je potrebno vreme da se otpornost razvije. Baš zato se i u slučaju Fajzer/Bajontek vakcine, ali i u slučaju ruske Sputnjik V vakcine daju dve doze, a ukupno je potrebno 28 dana da se ostvari pun imunitet na koronavirus.

Pogledajte grafiku koja to objašnjava.

Foto: Slađana Đermanović / Nova.rs 

Vakcinama treba najmanje nekoliko dana da se aktivira njihova zaštita. Fajzer / Bajontek vakcina dizajnirana je oko molekula koji se naziva mRNA, koji nakon ubrizgavanja ulazi u ljudske ćelije i upućuje ih da proizvode protein koronavirusa, zvan spike.

Nijedna od ovih komponenti nije zarazna niti može izazvati kovid 19. Ali oni deluju tako da oponašaju koronavirus, učeći telo da prepozna pravi virus i pobedi ga, ako ikad iđe u telo, objašnjavaju stručnjaci.

Foto: Slađana Đermanović / Nova.rs

Smatra se da taj proces započinje već nekoliko sati od vakcinacije, ali telu treba najmanje nekoliko dana da bi memorisalo materijal pre nego što uspe da odvoji ceo arsenal odbrambenih snaga protiv virusa. To je vreme potrebno imunološkim ćelijama da bi proučile protein, sazrele i umnožile se i izoštrile svoje reflekse u prepoznavanju virusa.

Još nije jasno koliko dobro Fajzerova vakcina može da umanji sposobnost širenja koronavirusa od osobe do osobe. To znači da ćemo morati da nosimo maske i nakon što se vakcinišemo,  kao i da peremo ruke i držimo distancu.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)