Dok prihod, društveni status, geografski položaj i kultura određuju vrstu i kvalitet hrane koju ljudi jedu, geni takođe imaju veliku ulogu, pokazalo je novo istraživanje.
Čini se da oko 500 gena “direktno utiče” na ishranu ljudi, prema medicinskom fakultetu Univerziteta u Koloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz baze podataka „UK Biobanka“, sa relevantnim informacijama o više od 500 hiljada ljudi, prenosi N1 Zagreb.
Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena “direktno povezanih” s konzumiranjem određene hrane i blizu 200 gena povezanih s navikama u ishrani u vezi grupa namirnica kao što su riba ili voće.
“Neki geni koje smo identifikovali povezani su sa čulnim receptorima – uključujući one za ukus, miris i dodir– i takođe mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu”, rekla je Džoan Kol sa Univerziteta u Koloradu, koja će predstaviti nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za ishranu u Bostonu.
“Budući da genetika ima puno manju ulogu u uticaju na unos hrane nego svi faktori iz okruženja, moramo proučiti stotine hiljada pojedinaca kako bismo otkrili genetske uticaje među uzrocima iz okruženja”, rekla je Kol.
Otkriće veza između gena i vrsta hrane moglo bi s vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja.
Mogući sledeći korak, prema naučnicima, je saznati da li je moguće uvidom u gene osobe prilagoditi dijetu tako da se ona što duže pridržava datog režima ishrane.