Keto dijeta
Keto dijeta; Foto: Oleksandr Grybanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Tome se nadate, a nije baš prijatno.

Ako ste ikad tražili načine kako da regulišete ishranu, sigurno ste nailazili na keto dijetu – plan ishrane sa visokim sadržajem masti, umerenim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata koji vam može pomoći da izgubite telesnu težinu.

I verovatno već znate da je cilj dijete postizanje ketoze, stanje kada vaše telo prelazi na sagorevanje masti umesto na svoj tipični izvor energije, ugljene hidrate.

To je zato što se vaše telo napaja glukozom, koju dobija iz hrane bogate ugljenim hidratima kao što su brašno, žitarice, povrće i voće. Ali kada drastično smanjite unos ugljenih hidrata na keto dijeti, vaše telo se umesto toga napaja uskladištenim mastima.

Naziv dijete potiče od ketona, kiselina koje nastaju kada vaša jetra koristi masti kao izvor energije. Ovi ketoni se vraćaju u vaš krvotok i koriste se za energiju, piše Men’s Health, prenose Vijesti.

Ali kako ćete znati kada ste dostigli ovaj režim sagorevanja masti? Srećom, postoje neki uobičajeni znaci ketoze na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Pročitajte još:

Ovi znaci imaju tendenciju da se pojave u roku od dve nedelje nakon što je vaše telo ušlo u ketozu, ali ako pravilno pratite dijetu, ne bi trebalo da traju dugo.

Kada se vaše telo prilagodi svom novom stanju sagorevanja masti, znaci bi trebalo da nestanu. Ako se neki od njih zadržava duže od tri nedelje, to može da bude pokazatelj da jedete previše ugljenih hidrata i da ulazite i izlazite iz ketoze:

Muči vas neprijatan zadah

Ketoza može da bude dobra za vaš struk, ali može da bude loša za vaš društveni život. U ketozi, vaše telo stvara nusproizvode dok razlaže masti da bi ih koristilo za energiju.

Jedan od ovih nusproizvoda je aceton, isti aceton koji se nalazi u odstranjivaču laka za nokte. Ovaj otpad se eliminiše kroz urin, znoj i dah, kaže dijetetičarka Melani Bomer iz „Lenox Hill Hospital“ .

„Opisano je kao voćni miris, ali ne na dobar način“, dodaje Bomer. Dok miris ne nestane, stručnjak savetuje često pranje zuba i pijuckanje čaja od mente bez šećera.

Često ste umorni

Kako se vaše telo navikava na nov režim sa malo ugljenih hidrata, verovatno ćete se osećati umorno. Bomer preporučuje izbegavanje napornih aktivnosti prvih nekoliko nedelja dok se vaše telo ne navikne na sagorevanje masti.

Posle dve nedelje, trebalo bi da počnete da se osećate energičnije i da nemate problema sa nastavkom ili početkom treninga.

Grčevi postaju učestaliji

Smanjenje unosa ugljenih hidrata može da dovede do poremećene ravnoteže elektrolita i minerala, što znači da biste mogli da imate nedostatak kalijuma, natrijuma i magnezijuma, kaže Bomer.

Sva tri hranljiva sastojka pomažu u sprečavanju grčeva, tako da možete da osetite bol bez njih. Dok su mnogi keto fanatici uzbuđeni zbog konzumiranja hrane poput sira i slanine, vrlo je važno jesti orašaste plodove, semenki, avokado, lisnato povrće i masne ribe kako bi se obezbedilo dovoljno minerala.

Problemi sa nuždom

Keto dijeta zna da izazove zatvor iz dva razloga. Prvo, ne konzumirate hranu punu vlakana, poput ovsene kaše, koja sadrži ugljene hidrata.

Drugo, ugljeni hidrati se pretvaraju u glikogen, koji ima visok sadržaj vode, da bi se koristio kao energija; kada ne jedete ugljene hidrate, količina vode u vašem sistemu se smanjuje, što otežava nuždu.

Pročitajte još:

Najbolji način da se borite protiv ovoga je da maksimalno iskoristite ugljene hidrate koje konzumirate.

„Trebalo bi da unosite ugljene hidrate iz povrća bez skroba i namirnice koje sadrže vlakna“, kaže Bomer.

Karfiol, brokoli i lisnato povrće su dobri izbori.

„Ako ćete da se posvetite ovome, morate u potpunosti da se posvetite“, kaže Bomer i dodaje da “ držite svoje ugljene hidrate između 20 i 30 grama dnevno“.

Mrzovolja

Promene raspoloženja, razdražljivost i opšta glad su simptomi koji nisu karakteristični samo za keto dijetu.

Svaka dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata učiniće da se osećate razdraženo jer vaš mozak takođe koristi glukozu kako bi obavljao mnoge funkcije.

Lišavanje mozga glukoze na račun svog tela, bi za posledicu imalo promene raspoloženja.

***

Bonus video: Keto – idealna dijeta za Srbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar