Foto: Shutterstock

Ishranu po krvnim grupama je osmislio lekar i naturopata Peter D`Adamo, a bazirana je na ideji da je odgovor vašeg tela na hranu direktno povezan s vašom krvnom grupom - ističe da ako pratite taj dijeteski program ne samo da ćete izgubiti na težini, već ćete postati otporniji na alergije, infekcije i poboljšati svoj energetski nivo.

Verovatno ste primetili da neki ljudi lako gube kilažu, dok se drugi celog života bore s viškom kilograma; ili se pitali zašto neke ljude muči hronična bolest, dok drugi ostaju zdravi i vitalni iu poodmaklim godinama. Odgovor je u vašoj krvnoj grupi, tvrdi D`Adamo, koji je plan ishrane po krvnim grupama predstavio u knjizi „Eat Right 4 Your Type“.

Njegovo istraživanje na poljima antropologije, medicine i genetike dovelo ga je do zaključka da je upravo krvna grupa „ključ koji otključava vrata misterijama zdravlja, bolesti, dugovečnosti, fizičke vitalnosti i emocionalne snage“.

Krvna grupa i bolesti

Istraživanja su,  otkrila da ljudi sa krvnom grupom O imaju manji rizik od srčanih oboljenja, ali veći rizik od razvoja čira na želucu. Krvna grupa A ima veći rizik od mikrobnih infekcija, a žene s tom krvnom grupom imaju veću stopu plodnosti, dok oni sa krvnom grupom AB i B imaju mnogo veći rizik od razvoja raka pankreasa.

„Krvna grupa, sa svojom specifičnošću za varenje i imunitet, predstavlja osnovu za verovatnu podložnost osobe određenim bolestima“, smatra dr D’Adamo.

Navodi da će tip O najverovatnije patiti od astme, polenske groznice i drugih alergija, dok tip B ima visok prag alergije, ali je posebno podložan autoimunim poremećajima, kao što su hronični umor, lupus i multipla skleroza. Tip AB obično ima najmanje problema sa alergijama, dok su srčana oboljenja, rak i anemija medicinski rizici za njih.

Pročitajte još:

Kod artritisa, tip O, opet, dominira, tipovi A i B su najpodložniji dijabetesu, dok tipovi A i AB imaju ukupnu veću stopu kancera.

Od krvne grupe, navodno, zavisi i reakcija tela na stres – ljudi s krvnom grupom A prirodno imaju više nivoe kortizola (hormona stresa) u svojim telima i proizvode više kao odgovor na stresne situacije, dok ljudi sa krvnom grupom O imaju reakciju ‘bori se ili beži’ na stres što dovodi do prekomerne proizvodnje adrenalina i duže im treba da se oporave od stresa.

Antigeni vaše krvne grupe nisu samo u vašoj krvi, već svuda u vašem telu, objašnjava D`Adamo, posebno na površinama koje su u interakciji s okolinom (uključujući vaš digestivni trakt, nazalne prolaze, pluća) i kroz niz faktora utiču na to kako vaše telo reaguje na hranu koju jedete. U skladu s tim, nemaju svi iste osnovne nutritivne potrebe.

Ishrana i vežbe po krvnoj grupi

„Nulta“ je najstarija krvna grupa na svetu i najrasprostranjenija – često se označava kao prvobitna ili “originalna” krvna grupa ljudskih predaka, lovaca. Najbolje funkcioniše na intenzivnim fizičkim vežbama i životinjskim proteinima, dok treba izbegavati mlečne proizvode i žitarice. Dr D’Adamo kao vodeći razlog za povećanje telesne težine među ljudima s tom krvnom grupom navodi gluten koji se nalazi u proizvodima od pšenice i, u manjoj meri, sočivu, kukuruzu, pasulju i kupusu. Idealne vežbe za tip O su aerobik, borilačke veštine, kontaktni sportovi i trčanje.

Onima sa krvnom grupom A, međutim, prirodnija je vegetarijanska ishrana, bazirana na svežim i organskim namirnicama. A krvna grupa obuhvata zemljoradnike i stočare, koji su jeli velike količine biljne hrane i izbegavali unos mesa. Pošto je tip A predisponiran za srčana oboljenja, rak i dijabetes, „ne mogu da naglasim koliko ovo prilagođavanje ishrane može biti važno za osetljiv imuni sistem tipa A“, kaže dr D’Adamo, a vežbe koje preporučuje su joga i tai či. Kod ove grupe je važno da se u jednom obroku ne kombinuje skrob sa proteinima usporava metabolizam, mlečni proizvodi se ne preporučuju, a kofein, šećere i alkohol treba svesti na minimum, jer utiču na stres, a oosobe sa A grupom jako loše reaguju na stres.

Krvna grupa B vezuje se za pojavu nomada, koji su koristili raznovrsnu hranu. Ima snažan imuni sistem, tolerantan sistem za varenje i tendenciju da se odupre mnogim teškim hroničnim degenerativnim bolestima, ili ih barem prežive bolje od drugih krvnih grupa. Ipak, jedna od glavnih karakteristika ove krvne grupe je osetljivost na B-lektine u određenoj hrani (piletina, kukuruz, kikiriki) – posle svakog jela koje ih sadrži dolazi do usporavanja metabolizma, pojave umora, zadržavanja vode u organizmu i pada šećera u krvi. Tip B najbolje prolazi sa umerenim fizičkim vežbama koje zahtevaju mentalnu ravnotežu, kao što su planinarenje, biciklizam, tenis i plivanje.

Najnovija krvna grupa, AB, je biološki i najsloženija. Ishrana za AB krvnu grupu, nastalu pre oko 1000 godina mešanjem A i B krvne grupe, definiše se kao kameleon. Odlikuje se vrlo tolerantnim imunološkim sistemom, ali osetljivim organima za varenje. Osim piletine tip AB treba da izbegava dimljeno ili konzervirano meso, kao i crveno meso. Glavni izvor proteina treba da bude riba i morski proizvodi. Mlečni proizvodi se preporučuju za korišćenje jer poboljšavaju varenje, posebno jogurt i kefir zbog dobrih bakterija koje se nalaze u njihovom sastavu. Za ovu grupu najbolje funkcioniše kombinacija vežbi za tipove A i B, kaže dr D’Adamo.

Poželjne, zabranjene, neutralne namirnice

Na stranici Minut za mene našli smo detaljni spisak poželnjih i zabranjenih namirnica kad je u pitanju ishrana po krvnim grupama. Prenosimo vam ga u celosti.

NULTA KRVNA GRUPA

Ovom tipu prija: junetina, teletina, oslić, skuša, pastrmka, maslinovo i laneno ulje, seme bundeve, orah, beli i crni luk, peršun, brokoli, crvena paprika, bundeva, keleraba, praziluk, španać, zeleni kupus, krompir, smokve, šljive, peršun, kari.

Ne koristite sledeće: svinjetina, suhomesnato, dimljeni losos, meki sir, krem sir, kačkavalj, kravlje i kozje mleko, jogurt, kiselo mleko, surutka, kajmak, šareni pasulj, pšenica, kukuruz, ovas, peciva, karfiol, plavi patlidžan, masline, crveni krompir, pečurke, crveni kupus, prokelj, kupine, jagode, kokos, pomorandže, mandarine, sirće, mleveni biber, cimet, vanila, kečap, kafa, žestoka pića, crni čaj.

Za tip 0 možete koristiti neograničeno: piletinu, ćuretinu, zečetinu, tunjevinu, šaran, lignje, maslac, feta, mocarelu, sojin sir, sojino mleko, kozji sir, susamovo ulje, repičino ulje, suncokretovo ulje, badem, lešnik, kesten, susam, suncokret, boranija, grašak, bob, beli pasulj, heljda, pirinač, ječam, cveklu, šargarepu, celer, tikva, krastavac, belu rotkvu, zelenu salatu, zelenu papriku, rotkvice, paradajz, jabuke, kajsije, banana, borovnice, tresnje, grejpfrut, grožđe, kivi, limun, lubenice, nectarine, breskve, kruške, urme, ananas, nar, maline, džem od dozvoljenog voća, med, čokolada, senf, majonez, kamilica, zeleni čaj, žalfija, majčina dušica, pivo i vino.

KRVNA GRUPA A

Preporučuju se: šaran, skuša, pastrmka, losos, bakalar, sojin sir, sojino mleko, maslinovo ulje, bundeva, kikiriki, pasulj, sočivo, heljda, ovseno, ražano, pirinčano brašno, brokoli, šargarepa, kupus zeleni, kelj, keleraba, praziluk, peršun, španać, bundeva, beli krompir, kajsije, kupine, borovnice, limun, trešnje, smokve, grejpfrut, ananas, šljive, suvo grožđe, kajsija, mrkva, ananas, suve šljive, limunada sa medom, senf, zeleni čaj i crno vino.

Pročitajte još:

Ishrana po krvnim grupama za osobe sa ovom grupom krvi ne preporučuje: oslić, dimljena riba, divljač, svinjetina, junetina, suhomesnato, teletina, jagnjetina, zečetina, maslac, sladoled, krem sir, kačkavalj, kravlje mleko, surutka, pistaći, žuti i šareni pasulj, crveni i beli kupus, plavi patlidžan, pečurke, paradajz, crveni krompir, banane, pomorandže, mandarine, crvena paprika, sirće, kečap, majonez, pivo, žestoka i gazirana pića.

Neutralne namirnice su: tunjevina, piletina, ćuretina, kozji sir i mleko, posni kravlji sir, jogurt, feta, kefir, jaja ( 3x nedeljno po jedno jaje), suncokretovo ulje, badem, kesten, susam, lešnik, orah, mak, boranija, grašak, cvekla, karfiol, celer, krastavac, rotkva, prokelj, tikvice, jabuke, ribizle, grožđe, dinje, nar, breskve, kruške, urme, maline, kivi, jagode, lubenice, nektarine, cimet, čokolada, med, vanila, belo vino.

KRVNA GRUPA B

Namirnice korisne za krvnu grupu B su: jagnjetina, zečetina, oslić, skuša, štuka, feta sir, slani kravlji sir, jogurt, maslinovo ulje, pirinčane pahulje, cvekla, brokoli, krompir, kupus, šargarepa, karfiol, crvena i zelena paprika, banana, lubenica, grožđe, ananas, šljive, kari, šipak, nana i zeleni čaj od čajeva.

Ishrana po krvnim grupama za B tip krvi kaže da ove osobe treba da izbegavaju sledeće namirnice: slanina, piletina, šunka, svinjetina, suncekrotovo ulje, lešnik, suncokret, pinjoli, kikiriki, bundeva, crni pasulj,masline, sočivo, heljda, kornfleks, kukuruzno brašno, rotkvice, paradajz, urme, nar, kečap, cimet, biber, žestoka pića.

Neutralne namirnice su: teletina, ćuretina, tunjevina, šaran, lignje, puter, ementaler, sojin sir, sojino mleko, laneno ulje, badem, orah, kesten, bob, grašak, boranija, celer, krastavac, zelena salata, krompir, mirođija, keleraba, beli luk, kajsije, kupine, jabuke, kruške, breskve, dinje, mandarine, smokve, ribizle, grejpfrut.

KRVNA GRUPA AB

Ishrana po krvnim grupama za krvnu grupu AB preporučuje: jagnjetinu, ćuretinu, zečetinu, bakalar, tunjevinu, oslić, skuša, losos, sardelu, pastrmku, mlad sir, feta, kefir, kozji sir i mleko, pavlaku, jogurt, maslinovo ulje, kesten, kikiriki, orah, cvekla, brokoli, kelj, karfiol, celer, beli luk, krastavac, peršun, tofu, trešnje, smokve, grožđe, kivi, limun, ananas, šljive, zeleni čaj, kafa.

Ukoliko možete nemojte jesti: svinjetinu, suhomesnato, junetinu, teletinu, piletinu, divljač, dimljeni losos, rakove, inćune, školjke, rak, jegulju, jastog, hobotnica, ostrige, škampe, puter, sladoled, parmezan, suncekretovo i susamovo ulje, lešnik, bundevino seme, crni pasulj, bob, kukuruz, rotkvice, banana, kokos, naranđe, nar, urme, kečap, žestoka pića, crni čaj, soda.

Možete jesti svakodnevno: pečurke, šaran, lignje, haringa, krem sir, obrano mleko, sojin sir i mleko, surutka, laneno ulje, badem, pistaći, boranija, beli pasulj, grašak, ren, kupus, šargarepa, keleraba, praziluk, zelena salata, pečurke, krompir, bundeva, spanać, prokelj, tikve, paradajz, jabuke, kajsije, kupine, nektarine, breskve, kruške, suve šljive, maline, suvo grožđe, lubenica, jagode, mandarine, feferoni, lovor, cimet, med, šećer, čokolada, vanila, senf, majonez, džem, crno vino, pivo.

***

Bonus video: Dr Katarina Bajec: Režim ishrane – „doživeti stotu“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar